Alkohol snižuje riziko artritidy

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelné popíjení alkoholu v malých dávkách zmenšuje riziko revmatické artritidy na polovinu. Zjistil to aktuálně publikovaný výzkum švédských vědců. Ti srovnávali 2 750 osob, které vypily pět sklenek vína týdně s lidmi, kteří alkohol pili o poznání méně.

Revmatická artritida je choroba způsobená poruchou imunitního systému, při níž dochází ke zkřehnutí, tuhnutí a otokům kloubů.

Dvě nezávislé studie zkoumaly jak vnější, tak genetické rizikové faktory ovlivňující vznik této choroby. Její respondenti museli odpovědět na otázky týkající se životního stylu včetně toho, jak moc kouří a pijí. Zároveň jim byly odebrány krevní vzorky kvůli genetickému vyšetření.

Doktor Henrik Kallberg z institutu Karolinska zjistil, že nejrizikovější je pro vznik revmatické artritidy kouření, čímž potvrdil dosavadní teorie.
"Mírná konzumace alkoholu ale může být proti vzniku artritidy účinná," říká a dodává: "Dosud bylo známo, že rozumné pití má pozitivní vliv proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Příčina však dosud není jasná."

Jeho kolega dr. Robert Moots potvrzuje, že alkohol v malé míře může chránit před vznikem této bolestivé choroby. Zároveň ale varuje:
"Konzumace alkoholu má na náš organismus nepochybně špatný vliv, pokud se přehání. A ten rozhodně převažuje nad pozitivními účinky, které má pokud jde o riziko artritidy. Musíme mít také na paměti, že zvlášť nebezpečný je pro pacienty užívající antirevmatika. U nich může vyvolat nevratné poškození jater. Vznik artritidy ovlivňuje naše životospráva a rozhodně nejhorší je kouření."

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Co dodat??? Harpie 20. 9. 2008 | 15:17

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…