Američtí vědci: Hořká čokoláda léčí hypertenzi

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Hořká čokoláda je nejen chutná laskomina, ale také snižuje krevní tlak. Studie, kterou publikovala Americká kardiologická asociace, došla k závěru, že látky zvané flavonoidy obsažené v hořké čokoládě pomáhají hladkému fungování cév. Pravděpodobně tak snižují riziko srdečních onemocnění.

„Předešlé studie nasvědčují tomu, že potraviny bohaté na flavonoidy, jako jsou ovoce, zelenina, čaj, červené víno a čokoláda, mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Poslední studie se věnovala výhradně vlivu hořké čokolády na snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí,“ řekl doktor Jeffrey Blumberg z Bostonské univerzity, který výzkum vedl.

Spolu s kolegy sledoval deset mužů a deset žen s vysokým krevním tlakem. Během patnácti dnů polovina z nich mlsala denně 100 gramů speciálně vyrobené, na flavonoidy bohaté hořké čokolády, zatímco druhá polovina jedla čokoládu bílou. Ta obsahuje stejné látky jako hořká, ovšem kromě flavonoidů. U dobrovolníků pochutnávajících si na hořké čokoládě klesl jak systolický, tak diastolický tlak, zatímco u těch, kteří jedli čokoládu bílou, nedošlo k žádné změně.

„Toto není jen statisticky významný, ale především klinicky podstatný výsledek. Došlo k takovému snížení krevního tlaku, jako kdyby pacienti dodržovali přísnou dietu,“ uvedl Blumberg.
Podle výsledků pozorování hořká čokoláda zároveň pomáhá při využití inzulínu, snižuje hustotu lipoproteidů a hladinu cholesterolu v průměru o deset procent. (Plus)

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…