Američtí vědci: Hořká čokoláda léčí hypertenzi

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Hořká čokoláda je nejen chutná laskomina, ale také snižuje krevní tlak. Studie, kterou publikovala Americká kardiologická asociace, došla k závěru, že látky zvané flavonoidy obsažené v hořké čokoládě pomáhají hladkému fungování cév. Pravděpodobně tak snižují riziko srdečních onemocnění.

„Předešlé studie nasvědčují tomu, že potraviny bohaté na flavonoidy, jako jsou ovoce, zelenina, čaj, červené víno a čokoláda, mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Poslední studie se věnovala výhradně vlivu hořké čokolády na snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí,“ řekl doktor Jeffrey Blumberg z Bostonské univerzity, který výzkum vedl.

Spolu s kolegy sledoval deset mužů a deset žen s vysokým krevním tlakem. Během patnácti dnů polovina z nich mlsala denně 100 gramů speciálně vyrobené, na flavonoidy bohaté hořké čokolády, zatímco druhá polovina jedla čokoládu bílou. Ta obsahuje stejné látky jako hořká, ovšem kromě flavonoidů. U dobrovolníků pochutnávajících si na hořké čokoládě klesl jak systolický, tak diastolický tlak, zatímco u těch, kteří jedli čokoládu bílou, nedošlo k žádné změně.

„Toto není jen statisticky významný, ale především klinicky podstatný výsledek. Došlo k takovému snížení krevního tlaku, jako kdyby pacienti dodržovali přísnou dietu,“ uvedl Blumberg.
Podle výsledků pozorování hořká čokoláda zároveň pomáhá při využití inzulínu, snižuje hustotu lipoproteidů a hladinu cholesterolu v průměru o deset procent. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…