Anemie se neprojeví jen únavou

| Autor: Helena Míková | Rubrika: Zdraví

Vyčerpání, únava, deprese, podrážděnost, potíže s dýcháním…to všechno mohou být příznaky chudokrevnosti neboli anemie. Potíže při této nemoci jsou dlouhodobé, dají se ale zmírnit.



Nejdůležitější funkcí krve je přenášet kyslík do plic a do všech tkání v lidském těle. Samotný přenos mají na starosti červené krvinky. Jakmile dojde k jejich úbytku, dostane se do tkání méně kyslíku a zároveň se zde hromadí oxid uhličitý. V okamžiku nedostatečného okysličení tělo reaguje zrychleným dýcháním, zvyšuje se tepová frekvence, dochází k únavě a vyčerpání. Trvá-li problém příliš dlouho, objevují se příznaky chudokrevnosti.

Nejčastěji jde o nechutenství, hubnutí, zácpu či průjem, mnoho lidí trpí podrážděností nebo jsou naopak apatičtí, depresivní. Aby červené krvinky fungovaly správně, musí v nich být dostatek krevního barviva, hemoglobinu. Jeho základní složkou je železo. Dalšími látkami nezbytnými pro tvorbu a správnou funkci červených krvinek jsou vitaminy skupiny B, především B12 a B9, známý jako kyselina listová.

!!! Ke ztrátám železa dochází například při silném menstruačním krvácení nebo během těhotenství, riziko hrozí osobám s hemoroidy, žaludečními vředy, kuřákům, ale i vegetariánům a veganům.

Chudokrevnosti můžeme předejít dostatečným příjmem železa a zmíněných vitaminů skupiny B. Červené krvinky navíc pomáhá udržovat v kondici i vitamin C, který zajišťuje dobré vstřebávání železa. Železo a další potřebné látky můžeme do organismu dodávat ve stravě, ale to vzhledem k její nevyvážené skladbě nemusí stačit - pak pomohou doplňky stravy.





ČTĚTE TAKÉ:
Křečové žíly postihují až každého třetího z nás. Jak proti nim bojovat?






ČTĚTE TAKÉ:
7 fíglů, jak udržet váhu na uzdě!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…