Antibiotika kašel ani chřipku nevyléčí

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí si dosud myslí, že na nachlazení a kašel zaberou antibiotika. Ta si ale s viry, které obvyklá sezonní onemocnění způsobují, neporadí. Lékaři varují, že zneužívání antibiotik může vést ke vzniku neléčitelných infekcí.



Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDPC) považuje rezistenci vůči mikroorganismům za nejvážnější zdravotní problém, kterému budou muset v blízké budoucnosti čelit země Evropské unie.

Dr. Cliodna McNultyová z britské Agentury pro ochranu zdraví (HPA) tvrdí:
"Většina lidí se může léčit doma za pomoci běžně dostupných léků. Neodborná aplikace antibiotik vede k tomu, že infekce vůči nim začne být odolná."

Podle ní se antibiotikům každoročně nevyhne 30 procent Evropanů. Výzkumy HPA ukázaly, že 97 procent lékařů vyhovělo pacientům, kteří je požádali o předpis na tyto léky. "Přestože už řadu let upozorňujeme, že na kašel, nachlazení nebo chřipku nepůsobí, stále přetrvávají mýty o tom, že antibiotika jsou všelék," říká McNultyová a dodává:
"Kašel, bolest v krku a rýma jsou sice nepříjemné, ale jedná se jen o krátkodobé příznaky. Jejich nevhodné léčení může způsobit mnohem vážnější potíže - snížení imunity, nebo naopak odolnost vůči lékům."

Její slova potvrzuje i profesorka Laura Piddocková z univerzity v Birminghamu. Zneužívání antibiotik může mít globální následky. Farmaceutické firmy navíc přestávají vyvíjet nové a účinnější léky.

Podle odhadů ECDPC zemře v Evropě v přímém důsledku rezistentních infekcí 25 000 osob ročně.





ČTĚTE TAKÉ:
Odhalte mýty o svém zraku a očích





ČTĚTE TAKÉ:
Jaká bude letošní chřipková sezóna?

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…