Antidepresiva ochraňují teenagery před sebevraždou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ačkoliv je zvyšující se konzumace antidepresiv u teenagerů alarmující, američtí odborníci zveřejnili zjištění, které těmto léčivům nahrává. Podle nové studie totiž tyto medikamenty často vyženou jejich konzumentům z hlavy myšlenky na sebevraždu.

"Dříve se předpokládalo, že s vyšší konzumací antidepresiv roste také počet sebevražd. Vzhledem k jednotlivým světovým regionům to tak možná je, ovšem z časového hlediska je tomu právě naopak. Více antidepresiv znamená méně sebevražd," uvedl autor studie doktor Mark Olfson z Columbia University v New Yorku.

Výzkumníci dali dohromady data z mnoha jiných výzkumů a programů, k nimž přidali vlastní zjištění z průzkumu mezi 588 teenagery z celých Spojených států. "V souhrnu lze tvrdit, že zatímco počet konzumentů antidepresiv mezi mládeží roste, úměrně tomu se snižuje počet sebevražd," podotkl newyorský lékař.

Podle odborníků se tento poměr projevuje především u chlapců, teenagerů starších patnácti let a mezi chudšími rodinami. "Pokud jde o věk, pak lze naše zjištění vysvětlit tím, že děti mladší patnácti let prostě nemají takové psychické problémy, které by je nutily k užívání antidepresiv či dokonce k sebevraždám," vysvětlil doktor Olfson. U chudších vrstev se podle něj začínají léčiva objevovat kvůli snižování jejich cen.

Odborníci také uvedli, že je těžké v této skupině rizikových osob analyzovat ženy a muže dohromady. Ženy sice údajně mnohem častěji než muži zkoušejí zakončit život sebevraždou, ale na druhé straně jsou v tomto počínání méně úspěšné. Těžko pak říct, zda za zjevný úbytek sebevražd mohou antidepresiva nebo jen zmařené pokusy. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…