Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu.

Nádorům antioxidanty nevadí
Rozsáhlý výzkum zaměřený na blahodárné účinky antioxidantů byl původně zahájen kvůli výzkumu prevence kardiovaskulárních onemocnění. Téměř osm tisíc žen pravidelně užívalo kombinaci nejúčinnějších antioxidantů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu. Na výskyt zhoubných nádorů však tato kombinace neměla vůbec žádný vliv. Ženy užívající antioxidanty ve studii trvající téměř deset let trpěly rakovinou a umíraly na ni úplně stejně jako jejich sledované kolegyně užívající neúčinné placebo. Studie byla provedena na lékařské fakultě prestižní Harvardské univerzity.

Není antioxidant jako antioxidant
Přestože pozice antioxidantů jako preventivních přípravků „na všechno“ byla výsledky této studie silně otřesena, bylo by předčasné je úplně zatratit. Kromě toho, že mají nesporně pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, některé typy antioxidantů nás před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Tak se například ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu však ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.

Kde hledat antioxidanty
Antioxidanty jsou obecně látky, které dokážou v těle snižovat množství škodlivých kyslíkových radikálů. Mezi potravinami s vysokým obsahem antioxidantů bývají uváděny například červené víno nebo hořká čokoláda. Přestože příznivý účinek červeného vína nelze zpochybnit, je otázka, zda se právě u těchto dvou příkladů nejedná o snahu udělat z nouze ctnost. V jiných, méně problematických potravinách (ostružiny, kopr, černý rybíz) totiž mnohdy najdeme užitečných antioxidantů ještě více.

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/28438651/
zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Dnes | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Včera | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…