Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu.

Nádorům antioxidanty nevadí
Rozsáhlý výzkum zaměřený na blahodárné účinky antioxidantů byl původně zahájen kvůli výzkumu prevence kardiovaskulárních onemocnění. Téměř osm tisíc žen pravidelně užívalo kombinaci nejúčinnějších antioxidantů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu. Na výskyt zhoubných nádorů však tato kombinace neměla vůbec žádný vliv. Ženy užívající antioxidanty ve studii trvající téměř deset let trpěly rakovinou a umíraly na ni úplně stejně jako jejich sledované kolegyně užívající neúčinné placebo. Studie byla provedena na lékařské fakultě prestižní Harvardské univerzity.

Není antioxidant jako antioxidant
Přestože pozice antioxidantů jako preventivních přípravků „na všechno“ byla výsledky této studie silně otřesena, bylo by předčasné je úplně zatratit. Kromě toho, že mají nesporně pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, některé typy antioxidantů nás před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Tak se například ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu však ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.

Kde hledat antioxidanty
Antioxidanty jsou obecně látky, které dokážou v těle snižovat množství škodlivých kyslíkových radikálů. Mezi potravinami s vysokým obsahem antioxidantů bývají uváděny například červené víno nebo hořká čokoláda. Přestože příznivý účinek červeného vína nelze zpochybnit, je otázka, zda se právě u těchto dvou příkladů nejedná o snahu udělat z nouze ctnost. V jiných, méně problematických potravinách (ostružiny, kopr, černý rybíz) totiž mnohdy najdeme užitečných antioxidantů ještě více.

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/28438651/
zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…