Antioxidanty mohou způsobit cukrovku, varují vědci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Antioxidanty, látky, které zabraňují poškození buněk, mohou zhoršit zdravotní stav pacientů s cukrovkou. Zvláště v případě raného stadia cukrovky typu B jsou škodlivé.

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány.

Dosud se předpokládalo, že konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Podle Dr. Tonyho Tiganise z Monachovy univerzity v Austrálii je jejich působení ale komplikovanější.
"Myslíme si, že je tu velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo," prohlásil.

Jeho tým sledoval oxidační proces u myší dvanáct týdnů krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym známý jako Gpxl, který dovede zamezit oxidačnímu procesu.

Ukázalo se, že u myší, které tento enzym postrádaly, méně častěji vytvořila odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud ale dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul častěji.

"Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu druhého typu," vysvětluje Tiganis.

Zároveň ale upozorňuje na to, že pokusy zatím proběhly pouze na myších. Dosavadní klinické studie na lidech ale dosvědčují, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání.
"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit," dodává Tiganis.

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Dnes | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Včera | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…