Antioxidanty mohou způsobit cukrovku, varují vědci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Antioxidanty, látky, které zabraňují poškození buněk, mohou zhoršit zdravotní stav pacientů s cukrovkou. Zvláště v případě raného stadia cukrovky typu B jsou škodlivé.

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány.

Dosud se předpokládalo, že konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Podle Dr. Tonyho Tiganise z Monachovy univerzity v Austrálii je jejich působení ale komplikovanější.
"Myslíme si, že je tu velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo," prohlásil.

Jeho tým sledoval oxidační proces u myší dvanáct týdnů krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym známý jako Gpxl, který dovede zamezit oxidačnímu procesu.

Ukázalo se, že u myší, které tento enzym postrádaly, méně častěji vytvořila odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud ale dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul častěji.

"Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu druhého typu," vysvětluje Tiganis.

Zároveň ale upozorňuje na to, že pokusy zatím proběhly pouze na myších. Dosavadní klinické studie na lidech ale dosvědčují, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání.
"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit," dodává Tiganis.

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…