Antioxidanty mohou způsobit cukrovku, varují vědci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Antioxidanty, látky, které zabraňují poškození buněk, mohou zhoršit zdravotní stav pacientů s cukrovkou. Zvláště v případě raného stadia cukrovky typu B jsou škodlivé.

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány.

Dosud se předpokládalo, že konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Podle Dr. Tonyho Tiganise z Monachovy univerzity v Austrálii je jejich působení ale komplikovanější.
"Myslíme si, že je tu velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo," prohlásil.

Jeho tým sledoval oxidační proces u myší dvanáct týdnů krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym známý jako Gpxl, který dovede zamezit oxidačnímu procesu.

Ukázalo se, že u myší, které tento enzym postrádaly, méně častěji vytvořila odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud ale dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul častěji.

"Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu druhého typu," vysvětluje Tiganis.

Zároveň ale upozorňuje na to, že pokusy zatím proběhly pouze na myších. Dosavadní klinické studie na lidech ale dosvědčují, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání.
"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit," dodává Tiganis.

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…