Antipsychotika ovlivňují sexuální funkce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pacienti užívající léky proti schizofrenii trpí hypogonadismem, poruchou tvorby pohlavních hormonů a následnou poruchou sexuálních funkcí.

Doktor Oliver D.Howes z londýnského psychiatrického institu prováděl studii na 103 pacientech s příznaky schizofrenie nebo schizoafektivní poruchy, kteří nejméně šest měsíců užívali antipsychotika.Tito pacienti byli porovnáni s 62 zdravými jedinci a s 57 pacienty se sexuálními disfunkcemi.

Všichni podstoupili test sexuální funkčnosti (SFQ) v němž vyšší výsledek znamená vyšší stupeň poruchy.

Princip tohoto testu, bodování a průběh vyhodnocení studie bohužel doktor Howes nezveřejnil.

Pacienti užívající antipsychotika měli zřetelně vyšší skóre testu (větší poruchu) - ženy 9,9 a muži 7,8. Zdraví jedinci skončili s výsledkem 4,1 a 4,0.
Výsledky pacientů užívajícíh výše zmíněné léky jsou srovnatelné s výsledky těch, kteří se léčí na sexuální disfunkci - 7,2 u žen a 9,9 u mužů. Hypogonadismus se projevil u 97% žen s nízkou produkcí estrogenu a u 92% s nedostatečnou tvorbou progesteronu. 28% mužů trpělo nedostatkem testosteronu.

"Pacienti s hypogonadismem jsou více ohroženi kardiovaskulárními nemocemi a osteoporózou," vysvětluje doktor Howes.

Lékaři doporučují aby se u pacientů, kteří užívají antipsychotika sledovala funkce pohlavních žláz.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…