Antistresové potraviny: Na nervy je dobrá čokoláda, ale i ryby či česnek

Antistresové potraviny: Na nervy je dobrá čokoláda, ale i ryby či česnek

Když toho máme moc, často se začneme uklidňovat jídlem. Na tom není nic špatného, pokud do sebe nezačneme bezmyšlenkovitě ládovat čipsy či tučná jídla, ale zvolíme potraviny, které nám opravdu uleví od stresu.

1. Odměňte se horkou čokoládou!

Co může být hezčího než si po těžkém dni udělat radost hrnkem husté horké čokolády! Horká čokoláda s lískovými oříškypotěší vaše chuťové buňky a po těžkém dni si šálek rozhodně zasloužíte. Že čokoláda funguje na nervy jako antidepresivum, ví každý čokoholik z vlastní zkušenosti nejlépe.

2. Pomohou vám ryby, citrusy i oříšky

Všechno, co si vaše unavené tělo přeje, v jednom receptu? Pstruh na oříškách s citronovou šťávou se o to postará! I pokud máte ve zvyku stres "zajídat", nic se neděje, stačí si vybrat zdravě. Vitamin C v citrusových plodech i ořechy prospějí vašemu krevnímu tlaku a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které fungují jako přírodní antidepresivum, vám pomůžou se stresem bojovat přirozenou cestou.

Rádi byste zařadili do svého jídelníčku ryb více? Nechte se inspirovat těmito svěžími tipy na přípravu ryb – už jste zkusili grilovanou rybu s rebarborovým želé?

3. Česnečka s avokádem jako životabudič

Nejen lék našich babiček na nemoci všeho druhu, ale i pořádná porce antioxidantů. Poctivá silná česnečka vás postaví na nohy a dodá sílu. Vyzkoušejte česnečku s avokádem – nejenže avokádo polévce přidá minerály a vitamíny C a E, které na nervovou soustavu fungují jako balzám, ale chuť této vylepšené česnečky vás příjemně překvapí.

4. Badyán na nervy i klidný spánek

Kvalitní spánek, který doopravdy občerství, je základ. K němu vám pomůže badyánový relaxační čaj. Díky skořici a hřebíčku krásně voní a postará se o to, abyste už nemuseli počítat ovečky.

5. Smoothie – vitamíny jednoduše

Pokud se v poslední době cítíte unavení nebo bez nálady, možná si vaše tělo jen říká o vitamíny. Spolehněte se na snadné vitamínové bomby v podobě smoothie. Smoothie z kiwi a banánu se může stát v boji proti stresu vaší tajnou zbraní – banány totiž pomáhají vytvářet v těle serotonin, hormon štěstí.

Zajímá vás, které další potraviny dají stresu co proto a zároveň po nich neztloustnete? Podívejte se zde.

Doporučujeme

Články odjinud