Aroma grepu pomáhá hubnout, levandule tloustnout

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Hledáte vhodnou dietu? Zkuste častěji vonět k citrusům. Japonským vědcům se podařilo dokázat, že aroma grepu pomáhá hubnout. Naopak lidé s nadváhou by se měli vyhýbat vůni levandule, protože po té se naopak tloustne.

"Vždycky jsem byl velmi skeptický k aromaterapii. Kolegům jsem se smál, když mi tvrdili, že zabírá. Až jsem se pustil do výzkumu, jímž jsem chtěl jejich tvrzení vyvrátit. Sám jsem pak byl překvapen, že aromaterapie není šarlatánství, ale účinně funguje," uvedl profesor Katsuya Nagano z univerzity v japonské Ósace.


Studie potvrdila, že aroma grepu, chcete-li citrusu, aktivuje zvířecí sympatické nervy, které drží tuky na uzdě kontrolou a omezením zažívacího ústrojí. Na druhé straně stojí levandule, jejíž aroma má opačné účinky. Vůně této byliny aktivuje parasympatické nervy, což vede k přibírání na váze.


Zatím se pokusy konaly jen na laboratorních krysách. Zvířata byla rozdělena do tří skupin, přičemž nejrychleji tloustli jedinci vystavení třikrát týdně vůni levandule, nejméně krysy vystavované účinkům citrusového aroma, střední přírůstky měly kontrolní krysy, nevystavené žádné vůni. Studie tak podporuje přírodní léčitelství starých kultur, známé několik tisíc let. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…