Artróza i osteoporóza trápí více ženy. Proč? Lze nemocem předcházet?

Artróza i osteoporóza trápí více ženy. Proč? Lze nemocem předcházet?

Osteoporóza a artróza postihuje ženy třikrát častěji než muže. Jak oddálit postup těchto nepříjemných chorob, se dozvíte v našem článku…

Artróza je bolestivé onemocnění. Pozvolným rozvlákněním chrupavky narušuje a deformuje strukturu kloubů, a tak omezuje kloubní hybnost. Osteoporóza je pro změnu metabolické onemocnění skeletu charakterizované postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kostí. Křehká kost se tak stává náchylnější k tzv. nízkozátěžovým zlomeninám. Ty mohou vzniknout již při minimální námaze, např. při prudkém předklonu, švihu, otočení či při pádu z malé výšky.

Jemná ženská práce

Artrózou bývají nejčastěji postiženy nosné klouby (kolena, kyčle). Artrózu drobných kloubů ruky u žen lze zdůvodnit tím, že se ženy více než muži věnují jemné práci. To dokládá například větší výskyt artrózy kořenového kloubu palce u švadlen. Další rizikové činnosti z hlediska rozvoje onemocnění jsou práce u PC či jiná sedavá zaměstnání, která mohou být spojována i se stresem, a tedy i vyšším svalovým napětím.

Menopauza jako bod zlomu

Nástup artrózy je v našich silách oddálit. Pokud budeme dodržovat zdravý životní styl, cvičit, správně jíst, můžeme leccos ovlivnit. U osteoporózy je to jiné. Za jeden z nejčastějších důvodů jejího vzniku je považován pokles estrogenu po menopauze. V postmenopauzálním období dochází k úbytku kostní hmoty průměrně o 1-2% za rok v závislosti na genetické výbavě a životním stylu. To znamená, že během pěti následujících let po menopauze může žena ztratit až pětinu veškeré kostní hmoty.

Velkým problémem osteoporózy je fakt, že může zůstat dlouho nediagnostikovaná. Prvním příznakem je snižování výšky a zakulacování zad. Snížení kvality života je pak pro seniory velmi náhlé a rapidní, s výraznými riziky opakování zlomenin či dokonce úmrtí.

Důležitá je prevence

I když významnou roli hraje genetická dispozice, je důležité onemocněním kloubů předcházet. Ochrana kolagenu je obzvlášť důležitá, neboť tvoří až 70 % sušiny kloubních chrupavek a je základní stavební bílkovinou pojivové tkáně našeho pohybového aparátu.

Prevenci onemocnění můžete začít třeba změnou životosprávy. Udržujte si ideální váhu a dobrou fyzickou kondici. Důležitá je také zdravá a pravidelná strava bohatá na dostatek vitaminů a minerálů. Podle moderních poznatků hraje v procesu obnovy kosti zásadní roli kolagen. Jako velmi účinné se v tomto ohledu ukázaly tzv. kolagenní peptidy, kombinované s vápníkem a dalšími látkami, přispívajícími k mineralizaci mladých kolagenních vláken a stimulujícími kostní metabolizmus.

Přípravkem obsahujícím celý komplex těchto látek je např. Calcidrink®, komplexní přípravek pro výživu kostí. Kromě kolagenního hydrolyzátu a vápníku obsahuje navíc ještě horčík, zinek, měď, jód, fluór ve vysoce využitelných formách, vitaminy D, K, C, E a bylinné extrakty léčivých rostlin. Dalšími účinnými léky jsou na příklad Kalcitonin, přípravek s vysokým obsahem vápníku, Denosumab, s obdahem vápníku a vitaminu D, aminobisfosfonáty, látky které v kostech váží minerály.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud