Aspirin není vhodný pro nemocné srdce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dosud se soudilo, že osobám po srdečním selhání je dobré podávat léky ředící krev, takzvaná antitrombotika, která jim mají pomoci předcházet vzniku krevních sraženin - trombů. Mezi takovými vyhlášenými léky byl aspirin, jehož blahodárné účinky však v odborném časopise Ameriacn Heart Journal vědci z Velké Británie zpochybnili.

Podle nové studie totiž nebylo prokázáno, že by aspirin a jiné příbuzné léky měly předpokládané blahodárné účinky u pacientů po srdečním selhání.

"Jsem si jist, že časem lékařská obec změní názor a zjistí, že přínos léčby antitrombotiky je nejasný a je potřeba mu věnovat další výzkum," prohlásil autor studie doktor John G. F. Cleland z britské University of Hull.

Jeho tým sledoval pacienty po selhání srdce, které rozdělil do tří skupin. Jedna neužívala žádné léky ředící krev, druhá užívala aspirin a třetí warfarin. Mezi skupinami však odborníci nezjistili žádný rozdíl, žádná skupina neměla vyšší míru úmrtnosti, ani vyšší míru infarktů nebo mrtvice.

Všechny tři skupiny vykazovaly zhruba stejný počet zdravotních komplikací, ale skupina užívající aspirin měla nejvíce zažívacích obtíží. Drobné komplikace s krvácením byly častější ve skupinách užívajících aspirin a warfarin oproti skupině, která žádné antitrombotické léky neužívala.
Podle Clelanda je potřeba provést další studie, protože aspirin, jak se zdá, není nejlepším řešením, a může mnohdy pacientům po selhání srdce spíše ublížit. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…