Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Australské ženy přejaly trend z USA a využívají své placenty po porodu. Tak jako většina samic savců, které po porodu placentu sežerou, i australské jogínky ji pozřou. Je totiž plná vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek, o něž nechtějí přijít. Placentu nepojídají samozřejmě na porodním sále, pozřou ji po náležité úpravě.

Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

Dovolit si to mohou jen bohaté Australanky, protože uchovat po porodu placentu a ve sterilním stavu ji převézt k následnému zpracování (vysušení a převedení do formy tablet či mléčných koktejlů) není nijak laciné.

Propagátorkou konzumace placent u protinožců je jogínka Brooke Martinová. K tomu, aby si z placenty nechaly vyrobit vitaminové tablety a koktejly, přesvědčila už sto svých klientek, které k ní chodí na těhotenskou jógu.

„Existují vědecké důkazy, že placenta obsahuje cenné kmenové buňky a živiny, které mohou ženě dodat energii, jsou prevencí postnatální deprese a snižují poporodní krvácení, navíc podporují produkci mléka,“ uvedla osmatřicetiletá Martinová v rozhovoru pro australský deník The News.

Placentu naši předci konzumovali běžně. Tak jako samice jiných primátů. Některé kultury využívají tuto cennou děložní výstelku zprostředkovávající výživu plodu dodnes. Také tradiční čínská medicína vyráběla ze sušené placenty léky.

Na Západě se využívají spíš placenty zvířat a nejčastěji ke kosmetickým účelům. Asi každá žena zná přípravky s alantoinem, což je výtažek z placenty neboli latinsky alantois.

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…