Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Australské ženy přejaly trend z USA a využívají své placenty po porodu. Tak jako většina samic savců, které po porodu placentu sežerou, i australské jogínky ji pozřou. Je totiž plná vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek, o něž nechtějí přijít. Placentu nepojídají samozřejmě na porodním sále, pozřou ji po náležité úpravě.

Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

Dovolit si to mohou jen bohaté Australanky, protože uchovat po porodu placentu a ve sterilním stavu ji převézt k následnému zpracování (vysušení a převedení do formy tablet či mléčných koktejlů) není nijak laciné.

Propagátorkou konzumace placent u protinožců je jogínka Brooke Martinová. K tomu, aby si z placenty nechaly vyrobit vitaminové tablety a koktejly, přesvědčila už sto svých klientek, které k ní chodí na těhotenskou jógu.

„Existují vědecké důkazy, že placenta obsahuje cenné kmenové buňky a živiny, které mohou ženě dodat energii, jsou prevencí postnatální deprese a snižují poporodní krvácení, navíc podporují produkci mléka,“ uvedla osmatřicetiletá Martinová v rozhovoru pro australský deník The News.

Placentu naši předci konzumovali běžně. Tak jako samice jiných primátů. Některé kultury využívají tuto cennou děložní výstelku zprostředkovávající výživu plodu dodnes. Také tradiční čínská medicína vyráběla ze sušené placenty léky.

Na Západě se využívají spíš placenty zvířat a nejčastěji ke kosmetickým účelům. Asi každá žena zná přípravky s alantoinem, což je výtažek z placenty neboli latinsky alantois.

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…