AVOKALYPSA: 9 důvodů, proč milovat avokádo

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Avokádo je velkým hitem všech možných jídelníčků. Hodí se do salátů, k těstovinám, do toastů, je základem pro výborné guacamole a existuje dokonce i avokádová zmrzlina! A proč jíst právě avokádo? Známe hned 9 důvodů!

AVOKALYPSA: 9 důvodů, proč milovat avokádo

Obsahuje draslík

Doposud všechnu slávu za nejvyšší obsah draslíku sklízely banány. Pravdou ale je, že avokádo má obsah draslíku dokonce dvakrát vyšší než banány.

Nabízí hodně bílkovin

Jedno avokádo má až čtyři gramy velmi kvalitní bílkoviny, což je asi nejvíc, co můžete z ovoce vytřískat.

Prospívá zdraví

Konzumace stravy bohaté na vlákninu právě tak jako je avokádo, pomáhá regulovat zdravé hodnoty v krvi a také podporuje zdravé bakterie ve vašich střevech, které pomáhají kvalitnímu trávení.

Pomáhá hubnout

V roce 2013 dokázala studie financovaná Hass Avocado Board fakt, že lidé s nadváhou, kteří denně snědli půlku avokáda, trpěli menším pocitem hladu než lidé, kteří avokádo neměli.

Uzdravuje srdce

Podle řady dalších studií avokádo může zlepšit zdraví cév a má také protizánětlivé účinky.

Disponuje důležitými živinami

Jedno avokádo obsahuje třetinu vaší denní potřeby vitamínu K a kyseliny listové, a 20% denní potřeby kyseliny pantotenové, vitamínu B5, B6, C, E, niacinu a riboflavinu. Navíc pokud budete avokádo jíst v kombinaci s jinými potravinami, vaše tělo bude daleko lépe schopné absorbovat všechny tyto živiny.

Snižuje cholesterol

Některé studie uvádějí, že diety, které zahrnují avokádo, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi, protože obsahuje srdci prospěšné zdravé nononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají porazit nezdravý cholesterol. Navíc avokádo zvyšuje hladinu zdravého cholesterolu až o 11%.

Zkrášluje vlasy a pleť

Aminokyseliny, antioxidanty a esenciální oleje v avokádu pomáhají hydratovat suchou pokožku a napravují poškozené vlasy.

Zvyšuje absorpci antioxidantů

Pokud přidáte avokádo nebo avokádový olej do salátu, salsy či jiných pokrmů, pomáháte tělu lépe absorbovat antioxidanty. Absorpce se zvýší až patnácti násobně.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Včera | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…