Balená voda je drahá a může být snadněji kontaminována, tvrdí skotští vědci

Balená voda je drahá a může být snadněji kontaminována, tvrdí skotští vědci

Pití balené vody je podle skotských vědců nebezpečnější než konzumace vody z kohoutku. Tvrdí, že voda v láhvích se může snadněji kontaminovat nebo stát zdrojem infekce. Konzumace balené vody by podle nich mělo být jen náhradním řešením tam, kde nemají lidé přístup ke kvalitní vodě z vodovodního řádu.

Článek na toto téma vydal britský list Mail Online. Balená voda je podle něj tisíckrát dražší a současně méně kontrolovaná než voda, která Britům teče z kohoutku. Mail Online se odvolává na studii univerzity v Glasgow, jejíž původní znění se nám ale nepodařilo najít a přímo ji neodkazují ani další zdroje, které zprávu o balené versus kohoutkové vodě dále zpracovávají.

Mail Online cituje profesora Paula Youngera z glasgowské univerzity, který tvrdí, že „Voda z kohoutků ve Velké Británii patří na světě vůbec k těm nejpřísněji kontrolovaným.“ A dodává: „Lidé si myslí, že s kohoutkovou vodou musí být něco špatného, když je tak levná a je jí všude dostatek. Ale když to bereme z hlediska bezpečnosti a ceny, pro lidi je lepší.“ Paul Younger, který je mimo jiné autorem knihy Water: All That Matters, tvrdí, že náhodně otevřenou láhev je možné snadno kontaminovat a že škodlivé látky lze pravděpodobněji najít v balené vodě než z té, která teče z vodovodní sítě. Balenou vodu je ideální vypít ve stejný den, kdy byla láhev otevřena.

Mail Online zmiňuje několik příkladů, kdy výrobci museli své balené vody stáhnout z obchodů kvůli kontaminaci: benzenem (Perrier v roce 1990), karcinogenní látky (Coca Cola, 2004). Nezapomíná ale ani na rok 1998, kdy byl vodovodní řád v Camelfordu kontaminován síranem hlinitým, což je činidlo používané při čištění vody (Wikipedia).

Většina diskutujících pod článkem souhlasí s tím, že cena balené vody je příliš vysoká. Některé ale upozorňuji na nevalnou chuť vody z britských vodovodních kohoutků, zejména kvůli přítomnosti desinfekční látky – chloru.

––––––––

Původní stručně znění článku „Balená voda obsahuje více bakterií a je častěji kontaminovaná cizorodými látkami“ (autor: agentura Famous)

Pití balené vody je nebezpečnější než konzumace vody z kohoutku. Skotští vědci potvrdili, že balená voda je častěji kontaminována bakteriemi, těžkými kovy a organickými látkami. Vodovodní řád je totiž testován a kontrolován třicetkrát častěji a v mnohem přísnějších kritériích. Konzumace balené vody by měla být jen náhradním řešením tam, kde nemají lidé přístup ke kvalitní vodě z vodovodního řádu.

Producenti balené stolní vody musejí své zdroje testovat jen jednou měsíčně, naproti tomu vodovodní řád je testován denně. Voda z kohoutku obsahuje sice chlor, ten ale chvíli po natočení vyprchá, vodu však dezinfikuje. Zatímco balená voda takovou dezinfekcí neprochází.

„Z hlediska bezpečnosti a ceny je voda z kohoutku absolutně nejlepší variantou. Když dojde k porušení obalu u balené vody, může dojít ihned ke kontaminaci,“ tvrdí profesor Paul Younger z Glasgow University, podle něhož je balená voda navíc tisíckrát dražší než ta z vodovodního řádu.

Doporučujeme

Články odjinud