Balónky a frkačky jsou pro děti nebezpečné, rozhodla EU

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Podle nových směrnic EU musejí obaly na latexových nafukovacích balóncích či frkačkách obsahovat varování, že nejsou vhodné pro děti mladší osmi let.



Komisaři míní, že tyto tradiční dětské hračky jsou pro děti vlastně nevhodné. Direktiva se ale moc nelíbí psychologům a sociologům, podle nichž ovlivňuje dětské životy a snaží se působit na to, co by měl každý jedinec v útlém věku objevit sám.

Třeba to, že balónek lze přefouknout, že praskne a že to může vydat ránu. „Hračky a aktivity jako nafukování balónků jsou součástí dětských her, které pomáhají dětem stát se nezávislými a odkázanými na sebe. Tyto zákazy potlačí zážitky a zkušenosti, které jsou zábavné a zároveň poučné, posunou hru do zóny nebezpečí s pravidly a zákazy, čímž potlačí dětský život a jeho dobrodružství,“ odsoudil legislativu EU profesor Frank Furedi z University of Kent.

„Tyto bezpečnostní standardy byly schváleny… kvůli prevenci nočních můr každého rodiče,“ hájil nařízení mluvčí Evropské komise. Podle nové direktivy musejí obaly a hračky obsahovat varování o nehodnosti pro děti do osmi let.


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…