Barevné potraviny zvyšují chuť k jídlu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud před vás někdo postaví pochutiny všech možných barev, měli byste se mít na pozoru. Autoři nové studie zabývající se na první pohled nepatrnými, ale velice silnými činiteli, které ovlivňují chuť k jídlu, totiž varují, že právě barva podněcuje lidi k přejídání. To může být jedním z důvodů rostoucí míry obezity.

"Lidé mají sklon k přejídání také v případě, že je jídla velké množství a že je různorodé," vysvětlil Brian Wansink z University of Illinois, autor studie.

Ovšem i jednotlivé barvy ovlivňují chuť k jídlu různě. Podle odborníků je k přecpání nejvhodnějším vodítkem co nejvíce barev.

"Pokud je jídlo barevně co nejpestřejší, pak člověk nezůstane zaručeně pouze u jednoho sousta," doplnila spoluautorka studie Barbara E. Kahnová z University of Pennsylvania, která zkoumala lidi konzumující želatinové bonbóny a lentilky. Čím více měly barev, tím více jich lidé snědli.

Vysvětlení, proč lidé vícebarevné potraviny konzumují ve větší míře, je podle odborníků jednoduché. Rozmanitost barev totiž vyvolává pocit rozmanitosti a pestrosti, ačkoliv různobarevné potraviny chutnají stejně, což vede k nárůstu konzumace.

Podle Wansinka by si měli lidé uvědomit, že skryté přesvědčovací činitele, které člověka dostanou na scestí a mohou ho přivést až k obezitě, jsou "neuvěřitelně silné a účinné" a "opravdu jen velice málo patrné". (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…