Barevné potraviny zvyšují chuť k jídlu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud před vás někdo postaví pochutiny všech možných barev, měli byste se mít na pozoru. Autoři nové studie zabývající se na první pohled nepatrnými, ale velice silnými činiteli, které ovlivňují chuť k jídlu, totiž varují, že právě barva podněcuje lidi k přejídání. To může být jedním z důvodů rostoucí míry obezity.

"Lidé mají sklon k přejídání také v případě, že je jídla velké množství a že je různorodé," vysvětlil Brian Wansink z University of Illinois, autor studie.

Ovšem i jednotlivé barvy ovlivňují chuť k jídlu různě. Podle odborníků je k přecpání nejvhodnějším vodítkem co nejvíce barev.

"Pokud je jídlo barevně co nejpestřejší, pak člověk nezůstane zaručeně pouze u jednoho sousta," doplnila spoluautorka studie Barbara E. Kahnová z University of Pennsylvania, která zkoumala lidi konzumující želatinové bonbóny a lentilky. Čím více měly barev, tím více jich lidé snědli.

Vysvětlení, proč lidé vícebarevné potraviny konzumují ve větší míře, je podle odborníků jednoduché. Rozmanitost barev totiž vyvolává pocit rozmanitosti a pestrosti, ačkoliv různobarevné potraviny chutnají stejně, což vede k nárůstu konzumace.

Podle Wansinka by si měli lidé uvědomit, že skryté přesvědčovací činitele, které člověka dostanou na scestí a mohou ho přivést až k obezitě, jsou "neuvěřitelně silné a účinné" a "opravdu jen velice málo patrné". (Plus)

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Dnes | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Včera | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Včera | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…