Bazalka chutná i léčí

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Bazalka se řadí i v našich zeměpisných šířkách k velice oblíbenému koření. Do Evropy se rozšířila ze své domovské Indie již dávno. Některé kultury spojovaly bazalku s nenávistí a neštěstím, jiné ji považovaly za znamení lásky.

Bazalka chutná i léčí


Bazalka se řadí i v našich zeměpisných šířkách k velice oblíbenému
koření. Do Evropy se rozšířila ze své domovské Indie již dávno. Některé
kultury spojovaly bazalku s nenávistí a neštěstím, jiné ji považovaly za
znamení lásky.


Kromě toho, že je bazalka velmi chutným kořením, význam mají i její léčivé
vlastnosti. Ťčinnými složkami bazalky jsou silice, taniny a bazalkový kafr.
K léčbě se využívají její listy a éterický olej. Působí jako
antidepresivum, antiseptikum, stimuluje kůru nadledvinek, zabraňuje zvracení,
slouží jako tonikum, snižuje horečky, zmírňuje svědění, usnadňuje vykašlávání.


Můžeme použít:



  • čerstvé listy se používají při bodnutí hmyzem - potřením místa
    bodnutí se zmírní svědění a otok ( listy se sbírají před rozkvětem)

  • nálev - bazalka + srdečník - vhodné používat po porodu, dojde
    k rychlému odloučení placenty ( ovšem v porodnici těžko proveditelné,
    snad při porodu doma)

  • sirup - působí proti kašli, šňávu je nutno kombinovat se
    stejným množství medu

  • inhalace - listy se zalijí horkou vodou - inhalace je vhodná při
    nachlazení hlavy

  • šňáva - používá se při nachlazení ( míchá se s odvarem ze
    skořice a hřebíčku)

  • éterický olej - při nervovém vyčerpání, duševní únavě,
    strachu nebo melancholii se přidává několik kapek oleje do koupele, využívá
    se i při astmatu ( nepoužívat v těhotenství)



Pokud se rozhodnete, že zůstanete u bazalky pouze v kuchyni při vaření,
máme pro vás několik typů v naší kuchařce.


Autor: Dana

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Včera | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…