Bazalka chutná i léčí

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Bazalka se řadí i v našich zeměpisných šířkách k velice oblíbenému koření. Do Evropy se rozšířila ze své domovské Indie již dávno. Některé kultury spojovaly bazalku s nenávistí a neštěstím, jiné ji považovaly za znamení lásky.

Bazalka chutná i léčí


Bazalka se řadí i v našich zeměpisných šířkách k velice oblíbenému
koření. Do Evropy se rozšířila ze své domovské Indie již dávno. Některé
kultury spojovaly bazalku s nenávistí a neštěstím, jiné ji považovaly za
znamení lásky.


Kromě toho, že je bazalka velmi chutným kořením, význam mají i její léčivé
vlastnosti. Ťčinnými složkami bazalky jsou silice, taniny a bazalkový kafr.
K léčbě se využívají její listy a éterický olej. Působí jako
antidepresivum, antiseptikum, stimuluje kůru nadledvinek, zabraňuje zvracení,
slouží jako tonikum, snižuje horečky, zmírňuje svědění, usnadňuje vykašlávání.


Můžeme použít:



  • čerstvé listy se používají při bodnutí hmyzem - potřením místa
    bodnutí se zmírní svědění a otok ( listy se sbírají před rozkvětem)

  • nálev - bazalka + srdečník - vhodné používat po porodu, dojde
    k rychlému odloučení placenty ( ovšem v porodnici těžko proveditelné,
    snad při porodu doma)

  • sirup - působí proti kašli, šňávu je nutno kombinovat se
    stejným množství medu

  • inhalace - listy se zalijí horkou vodou - inhalace je vhodná při
    nachlazení hlavy

  • šňáva - používá se při nachlazení ( míchá se s odvarem ze
    skořice a hřebíčku)

  • éterický olej - při nervovém vyčerpání, duševní únavě,
    strachu nebo melancholii se přidává několik kapek oleje do koupele, využívá
    se i při astmatu ( nepoužívat v těhotenství)



Pokud se rozhodnete, že zůstanete u bazalky pouze v kuchyni při vaření,
máme pro vás několik typů v naší kuchařce.


Autor: Dana

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…