Bez vitamínu B12 se lidský mozek zmenšuje

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín B12, který se vyskytuje v potravě živočišného původu, pomáhá při obnově nervových buněk a tvorbě DNA. Nová studie anglických odborníků nyní proázala, že jeho nedostatek také urychluje atrofii (zmenšování) mozku během stárnutí.

Výzkumníci z Oxfordské univerzity sledovali 107 dobrovolníků ve věku 61 až 87 let, rozdělených podle přísunu vitamínu B12 v potravě.

Po pěti letech výzkumu se ukázalo, že jedinci, kteří ho dostávali nejméně, měli největší úbytek mozkového objemu.

"Naše studie odkrývá nové tajemství, jak působí vitamíny skupiny B na mozek. Ubývání mozkové hmoty s postupujícím věkem díky tomu budeme moci zpomalit," říká vedoucí výzkumu profesor David Smith.

Staří lidé proto mají dbát na vyváženou stravu bohatou na drůbeží a rybí maso a mléčné výrobky.

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…