Bez vitamínu B12 se lidský mozek zmenšuje

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín B12, který se vyskytuje v potravě živočišného původu, pomáhá při obnově nervových buněk a tvorbě DNA. Nová studie anglických odborníků nyní proázala, že jeho nedostatek také urychluje atrofii (zmenšování) mozku během stárnutí.

Výzkumníci z Oxfordské univerzity sledovali 107 dobrovolníků ve věku 61 až 87 let, rozdělených podle přísunu vitamínu B12 v potravě.

Po pěti letech výzkumu se ukázalo, že jedinci, kteří ho dostávali nejméně, měli největší úbytek mozkového objemu.

"Naše studie odkrývá nové tajemství, jak působí vitamíny skupiny B na mozek. Ubývání mozkové hmoty s postupujícím věkem díky tomu budeme moci zpomalit," říká vedoucí výzkumu profesor David Smith.

Staří lidé proto mají dbát na vyváženou stravu bohatou na drůbeží a rybí maso a mléčné výrobky.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…