Bezpečnostní zařízení v autech jsou navrhována pro muže, pro ženy jsou nebezpečná

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Sexismus funguje i v automobilovém průmyslu. Když konstruktéři totiž navrhují nové vozy, tvoří je pro muže. Dokazují to nové výzkumy z USA a Španělska, podle nichž je bezpečnostní zařízení v automobilech navrženo pro mužská těla. Pro ženy je tudíž nebezpečnější. Vyplývá to z desetiletého výzkumu dopravních nehod a jejich následků.



Pásem připoutané ženy utrpěly během toho období při dopravní nehodě o 47 procent zranění více než muži. Podle analýzy navíc ženy utrpí mnohem více poranění páteře a hrudníku než muži.

„Hlavním problémem je to, že bezpečnostní měřítka jsou navrhována podle mužů,“ tvrdí autoři studie Dipan Bose a Jeff Crandall z University of Virginia a Maria Seguiová Gomezová z Universidad de Navarra.

Pozice hlavových opěrátek nebere do úvahy velikost a sílu ženského krku. Ženy mají menší tělo než muži, takže připoutány – i když mohou vertikální pozici horního úchytu pásu změnit – jsou častěji zraněny v oblasti hrudníku a břicha.

„Řidičky automobilů nejsou dnes v takovém bezpečí jako řidiči,“ tvrdí autoři výzkumu.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…