Bílé zdraví

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Kefíry, zakysaná mléka a k ysané nápoje se v regálech obchodů už dávno nekrčí v k outě. Jsou na výsluní a zájem o ně roste.





Zázraky na počkání




Pití zákysů přispívá k fyzické regeneraci, má vliv na stav pleti, ale pomáhá i zlepšit náladu, zpomalit stárnutí a dodat potřebnou energii. Netučné zákysy pak napomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pořádný
doušek bílé dobroty by si měli dopřát také pacienti po chemoterapii nebo
v rekonvalescenci po nějakém zákroku či po užívání antibiotik.




Pitím zakysaných výrobků se totiž organismus rychleji regeneruje. Zákysu se připisují i zásluhy při léčbě vysokého krevního tlaku a regulování
hladiny cukru v krvi. Probiotická kultura zlepšuje stav střevní sliznice a zvyšuje obranyschopnost organismu. Stačí pár loků lahodného nápoje denně a hned vám bude lépe. Na těle i na duši.




Až do dna




Zakysané výrobky by do svého jídelníčku měli zařadit především sportovci. Těm odborníci doporučují vypít litr denně dvě hodiny před nebo po tréninku. Starší lidé by si měli dopřát ráno nalačno jeden bílý polotučný tvaroh, který mohou smíchat se lžící medu. Odborníci doporučují kombinovat zakysané výrobky s jinými bílkovinami, tedy například se sýrem nebo masem.




Podmáslí je dietnější než mléko a také hodnotnější. Čím čerstvější, tím lepší Stejně jako u jiných potravin, i při nákupu zakysaných výrobků je dobré si pozorně prohlédnout etiketu a prostudovat složení výrobku. Odborníci totiž doporučují kupovat především zákysové kultury označené jako bio, které obsahují bifidokulturu.




Mnohem lepší také je, pokud výrobek neobsahuje jen jeden druh bakterií, ale celou směs. Dávejte pozor také na datum výroby. Čím je výrobek čerstvější, tím více živých bakterií je v něm obsaženo.




A právě na nich leží celá tíha zázračných účinků zákysu. Bakterie totiž v trávicím ústrojí vytvoří mírně kyselé prostředí a brání tak rozvoji hnilobných mikroorganismů, čímž se mimo jiné snižuje také riziko vzniku rakoviny. Nechte si chutnat.




Pravda, nebo lež?




Jogurty, probiotické výrobky a další mléčné nápoje prý nemají na lidský organismus takový vliv, jak tvrdí výrobci. Evropský úřad pro bezpečnost potravin si tedy vzal jednotlivé výrobky na paškál a pořádně je otestoval. Výsledek byl šokující. Vědecký tým, který zkoumal 180 tvrzení o pozitivním zdravotním vlivu na lidský organismus, došel k závěru, že ani jedno vrzení není podložené.









„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life „

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Dnes | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.