Bílé zdraví

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Kefíry, zakysaná mléka a k ysané nápoje se v regálech obchodů už dávno nekrčí v k outě. Jsou na výsluní a zájem o ně roste.





Zázraky na počkání




Pití zákysů přispívá k fyzické regeneraci, má vliv na stav pleti, ale pomáhá i zlepšit náladu, zpomalit stárnutí a dodat potřebnou energii. Netučné zákysy pak napomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pořádný
doušek bílé dobroty by si měli dopřát také pacienti po chemoterapii nebo
v rekonvalescenci po nějakém zákroku či po užívání antibiotik.




Pitím zakysaných výrobků se totiž organismus rychleji regeneruje. Zákysu se připisují i zásluhy při léčbě vysokého krevního tlaku a regulování
hladiny cukru v krvi. Probiotická kultura zlepšuje stav střevní sliznice a zvyšuje obranyschopnost organismu. Stačí pár loků lahodného nápoje denně a hned vám bude lépe. Na těle i na duši.




Až do dna




Zakysané výrobky by do svého jídelníčku měli zařadit především sportovci. Těm odborníci doporučují vypít litr denně dvě hodiny před nebo po tréninku. Starší lidé by si měli dopřát ráno nalačno jeden bílý polotučný tvaroh, který mohou smíchat se lžící medu. Odborníci doporučují kombinovat zakysané výrobky s jinými bílkovinami, tedy například se sýrem nebo masem.




Podmáslí je dietnější než mléko a také hodnotnější. Čím čerstvější, tím lepší Stejně jako u jiných potravin, i při nákupu zakysaných výrobků je dobré si pozorně prohlédnout etiketu a prostudovat složení výrobku. Odborníci totiž doporučují kupovat především zákysové kultury označené jako bio, které obsahují bifidokulturu.




Mnohem lepší také je, pokud výrobek neobsahuje jen jeden druh bakterií, ale celou směs. Dávejte pozor také na datum výroby. Čím je výrobek čerstvější, tím více živých bakterií je v něm obsaženo.




A právě na nich leží celá tíha zázračných účinků zákysu. Bakterie totiž v trávicím ústrojí vytvoří mírně kyselé prostředí a brání tak rozvoji hnilobných mikroorganismů, čímž se mimo jiné snižuje také riziko vzniku rakoviny. Nechte si chutnat.




Pravda, nebo lež?




Jogurty, probiotické výrobky a další mléčné nápoje prý nemají na lidský organismus takový vliv, jak tvrdí výrobci. Evropský úřad pro bezpečnost potravin si tedy vzal jednotlivé výrobky na paškál a pořádně je otestoval. Výsledek byl šokující. Vědecký tým, který zkoumal 180 tvrzení o pozitivním zdravotním vlivu na lidský organismus, došel k závěru, že ani jedno vrzení není podložené.









„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life „

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…