Biopotraviny

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Zdraví

Hodně se o nich hovoří, jsou stále dostupnější, ale také vyvolávají spoustu otázek. Co jsou vlastně biopotraviny? Mají opravdu takový vliv na naše zdraví a přírodu vůbec? Proč jim věnovat tolik pozornosti? Zde najdete nejdůležitější informace pěkně pohromadě.

Ministerstvo zemědělství již po čtvrté vyhlašuje září za měsíc biopotravin. Při této příležitosti spustilo informační kampaň, jejíž letošním heslem je: „Nechte svého lékaře čekat – konzumací biopotravin chráníte své zdraví“. Tento slogan není nikterak nadsazený. Biopotraviny skutečně obsahují více přirozených vitamínů a též tělo nezatěžují chemickými látkami, které nejsou pro organismus prospěšné a zbytečně jej zatěžují. Též jejich chuť je v porovnání s běžně, průmyslově pěstovanými potravinami „opravdovější“.

Méně chemie
V biopotravinách naleznete jen minimum přídavných látek, tzv. éček. Zhruba jen každé desáté éčko je povolené pro ekologické zemědělství a navíc se jedná se o éčka přírodního původu. Ekologicky vypěstovaná zelenina má nižší obsah dusičnanů až o 50% a nižší obsah reziduí pesticidů o více než 90% v porovnání s konvenční zeleninou. V biopotravinách se také nachází mnohem nižší obsah plísní. Zdravotní benefity takto pěstované zeleniny jsou tudíž nedozírné a nepopiratelné.

Bio není dia
Pozor, nepleťte si bio s dia. "Biopotraviny voní, chutnají a mají přirozený vliv na lidský organismus. Jejich výhoda je v tom, že jsou kontrolovány ve výrobě, zpracování i skladování. Bio znamená život, nikoli dietu," řekla dr. Kateřina Cajthamlová, známá odbornice na výživu z pořadu Jste to, co jíte. Biopotraviny vedle již zmiňovaných chemikálií obsahují také méně zahušťovadel, umělých sladidel, zvýrazňovačů chuti či barvy, to vše do zdravých výrobků nepatří. Tudíž ať držíte dietu či nikoliv, je dobré dávat přednost biopotravinám, neboť mají na tělo příznivý dopad a nezatěžují ho chemickými látkami, se kterými si tělo neumí poradit, což se časem odráží na celkovém zdravotním stavu.

Cena je opodstatněná
Hovoříme-li o biopotravinách, jistě se nabízí otázka jejich cen. Ty jsou vyšší ve srovnání s konvenčními potravinami. Ovšem zde je cena naprosto na místě. Výnosy ekologického pěstování zeleniny a ovoce či masa jsou nižší, neboť na rozdíl od běžné výroby se zde neužívají růstové hormony, pesticidy na hubení hmyzu, které jsou ovšem jedovaté i pro člověka. Běžně chovaná zvířata dostávají antibiotika, hormony a spoustu dalších léku, bez ohledu na to, jestli jsou nemocná nebo ne. To se na ekofarmách neděje.

Daní za šetrný přístup jsou pochopitelně nižší výnosy a vyšší náklady, které se odrážejí v ceně výsledných produktů. Ale ruku na srdce? Chcete se nadále cpát chemikáliemi a následně léčit nejrůznější choroby, mezi které patří také rakovina?

Bez týrání, bez jedů
Zvířata na ekofarmách mají volný přístup na zelené pastviny, nedostávají antibiotika ani již zmiňované hormony, jsou přirozeně ustájená s dostatkem prostoru. Tím je jejich maso a mléko čisté, výživné, chutné a především zdravé.

Jistě se v běžné šunce postřehli drobné červené skvrny. To jsou krevní podlitiny, které vznikly již za života zvířete. Což prakticky znamená, že zvíře trpělo, bylo bito či jinak týráno. Navíc se takové maso ještě „vylepšuje“ velkým množství dochucovadel a zvýrazňovačů chuti. Jen se podívejte na složení salámu či šunky, budete zděšeni, kolik procent masa obsahují a co tvoří zbytek.

Stejné to je i s ovocem a zeleninou. Zde se ovšem k přesnému složení nedostanete. Nicméně kontroly v laboratořích prokazují, že takové běžné jablko na svém povrchu udržuje 20 až 30 umělých jedů a to i po omytí, které se samozřejmě konzumací dostanou do těla, kde se usadí. U biologicky pěstovaných plodin se snižuje riziko výskytu reziduí pesticidů. Mají také nižší obsah dusitanů oproti konvenčním plodinám.

Akční měsíc
Během celého září pro veřejnost otevírají své „brány“ desítky ekologických farem, kde pořádají speciální akce, jako „dny otevřených dveří“, pikniky, ukázku práce se zvířaty nebo na poli při sklizni, ochutnávky, procházky naučnými stezkami uvnitř farmy a přednášky. Do akce se zapojují i výrobci a prodejci biopotravin formou ochutnávek, prezentací nových produktů a výhodných nabídek. Bioprodejny pro své zákazníky kromě ochutnávek organizují výlety na ekofarmy a přednášky místních ekozemědělců. V kalendáři akcí nechybí ani regionální bio dožínky a bio jarmarky a mnoho dalších akcí. Ministerstvo zemědělství připravilo na stránkách www.mesicbiopotravin.cz bližší informace.

Další články z rubriky

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Dnes | Je jasné, že pokud chceme zhubnout, je třeba hubnoucímu režimu uzpůsobit jídelníček a také se začít…

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Včera | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

27. 4. | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…