Bioprodukty obsahují více protirakovinných látek

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Studie, publikovaná v respektovaném periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazuje, že ovocnářské a zelinářské bioprodukty obsahují více protirakovinných látek, než plodiny pěstované „průmyslově“.

Jedná se zejména o flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem, které rostlinu chrání před UV zářením. Existuje jich více než 4 000 typů. V lidském organismu pomáhají buňkám odolávat útokům volných radikálů, zapříčiňujících jejich stárnutí, působí protizánětlivě, mají protirakovinné účinky a podporují krevní oběh. Zkrátka mají téměř všechny ctnosti, pro které je konzumace ovoce a zeleniny lékaři tolik doporučovaná.

Jmenovanou studii publikoval doktor Dani Asami působící na univerzitě v kalifornském Davisu, který analyzoval a porovnával obsah flavonoidů v kukuřici. Výsledky jeho pokusů dokazují, že kukuřice, pěstovaná bio způsobem, obsahuje až o 59% více flavonoidů, než při konvenčním pěstování, tedy za použití herbicidů a pesticidů.

U bioproduktů je však největší problém, jak účinně přírodními prostředky bojovat s parazity a nemocemi. Co se však týče obsahu vitamínů a minerálů, na které je dnes kladen obzvláštní důraz, nemají konkurenci. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…