Bioprodukty obsahují více protirakovinných látek

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Studie, publikovaná v respektovaném periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazuje, že ovocnářské a zelinářské bioprodukty obsahují více protirakovinných látek, než plodiny pěstované „průmyslově“.

Jedná se zejména o flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem, které rostlinu chrání před UV zářením. Existuje jich více než 4 000 typů. V lidském organismu pomáhají buňkám odolávat útokům volných radikálů, zapříčiňujících jejich stárnutí, působí protizánětlivě, mají protirakovinné účinky a podporují krevní oběh. Zkrátka mají téměř všechny ctnosti, pro které je konzumace ovoce a zeleniny lékaři tolik doporučovaná.

Jmenovanou studii publikoval doktor Dani Asami působící na univerzitě v kalifornském Davisu, který analyzoval a porovnával obsah flavonoidů v kukuřici. Výsledky jeho pokusů dokazují, že kukuřice, pěstovaná bio způsobem, obsahuje až o 59% více flavonoidů, než při konvenčním pěstování, tedy za použití herbicidů a pesticidů.

U bioproduktů je však největší problém, jak účinně přírodními prostředky bojovat s parazity a nemocemi. Co se však týče obsahu vitamínů a minerálů, na které je dnes kladen obzvláštní důraz, nemají konkurenci. (Plus)

Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Včera | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…