Bioprodukty obsahují více protirakovinných látek

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Studie, publikovaná v respektovaném periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazuje, že ovocnářské a zelinářské bioprodukty obsahují více protirakovinných látek, než plodiny pěstované „průmyslově“.

Jedná se zejména o flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem, které rostlinu chrání před UV zářením. Existuje jich více než 4 000 typů. V lidském organismu pomáhají buňkám odolávat útokům volných radikálů, zapříčiňujících jejich stárnutí, působí protizánětlivě, mají protirakovinné účinky a podporují krevní oběh. Zkrátka mají téměř všechny ctnosti, pro které je konzumace ovoce a zeleniny lékaři tolik doporučovaná.

Jmenovanou studii publikoval doktor Dani Asami působící na univerzitě v kalifornském Davisu, který analyzoval a porovnával obsah flavonoidů v kukuřici. Výsledky jeho pokusů dokazují, že kukuřice, pěstovaná bio způsobem, obsahuje až o 59% více flavonoidů, než při konvenčním pěstování, tedy za použití herbicidů a pesticidů.

U bioproduktů je však největší problém, jak účinně přírodními prostředky bojovat s parazity a nemocemi. Co se však týče obsahu vitamínů a minerálů, na které je dnes kladen obzvláštní důraz, nemají konkurenci. (Plus)

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Včera | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Včera | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…