Bioprodukty obsahují více protirakovinných látek

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Studie, publikovaná v respektovaném periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazuje, že ovocnářské a zelinářské bioprodukty obsahují více protirakovinných látek, než plodiny pěstované „průmyslově“.

Jedná se zejména o flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem, které rostlinu chrání před UV zářením. Existuje jich více než 4 000 typů. V lidském organismu pomáhají buňkám odolávat útokům volných radikálů, zapříčiňujících jejich stárnutí, působí protizánětlivě, mají protirakovinné účinky a podporují krevní oběh. Zkrátka mají téměř všechny ctnosti, pro které je konzumace ovoce a zeleniny lékaři tolik doporučovaná.

Jmenovanou studii publikoval doktor Dani Asami působící na univerzitě v kalifornském Davisu, který analyzoval a porovnával obsah flavonoidů v kukuřici. Výsledky jeho pokusů dokazují, že kukuřice, pěstovaná bio způsobem, obsahuje až o 59% více flavonoidů, než při konvenčním pěstování, tedy za použití herbicidů a pesticidů.

U bioproduktů je však největší problém, jak účinně přírodními prostředky bojovat s parazity a nemocemi. Co se však týče obsahu vitamínů a minerálů, na které je dnes kladen obzvláštní důraz, nemají konkurenci. (Plus)

Další články z rubriky

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Dnes | Někdy stačí pár jednoduchých věcí změnit, aby se nám začalo žít lépe, radostněji a lehčeji. Které…

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…