Bláto a špína posilují pocity štěstí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Britští vědci zjistili, bláto zvedá náladu a upevňuje imunitní systém. Experimenty na pacientech s rakovinou plic ukázaly, že pokud byli vystaveni působení „přátelských“ bakterií, které jsou běžně obsaženy v půdě, jejich zdravotní stav se znatelně zlepšil.

Zároveň vyšlo najevo, že myši vystavené stejnému druhu bakterií produkovaly větší množství tzv. šťastného hormonu serotoninu, uvedl britský časopis Neuroscience. Nedostatek tohoto hormonu způsobuje deprese.

Vědci se nyní chtějí zabývat otázkou, zda bakterie Mycobacterium vaccae, obsažené v půdě, mají vliv na aktivaci nervových buněk produkujících serotonin. „ Naše studie by nám měla pomoci pochopit, jak tělo komunikuje s mozkem a proč je zdravý imunitní systém zodpovědný i za udržení dobrého psychického stavu,“ říká vedoucí výzkumu doktor Chris Lowry.

„Také by nám měla pomoci odpovědět na otázku, zda bychom neměli trávit více času hrátkami v blátě,“ dodává s nadsázkou.

Výzkum by měl každopádně vysvětlit, proč jsou někteří lidé s poruchami imunity náchylní k psychickým poruchám, především k depresím.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…