Bohatí důchodci žijí o pět let déle

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Většina lidí je bytostně přesvědčena o tom, že se za peníze dá koupit i zdraví a dlouhý život. Demografický výzkum, jejž iniciovalo pracoviště Institutu Maxe Placka v Rostocku, jim zdánlivě dává za pravdu. Ze studie, již zveřejnil, totiž vyplývá, že bohatí penzisté žijí déle než ti, kteří pobírají menší rentu.

Východiskem zkoumání se stala databáze německé důchodové pojišťovny, jež zcela jednoznačně potvrdila tento trend. „Ovšem je třeba přihlédnout k tomu,“ říká Rembrant Schulz, autor vědecké práce, „že nynější důchodci měli během aktivního života nejen větší příjmy, jež jim zajistilo vyšší vzdělání, ale navíc přistupovali racionálněji i k výběru konzumovaných potravin.“
Podle jeho názoru jsou právě tato dvě nepopiratelná fakta hlavním důvodem, proč také žijí déle.

Opomenout ovšem nelze ani to, že vzdělanější lidé víc myslí takříkajíc na zadní kolečka a včas si zajistí připojištění k penzi, z něhož pak profitují. Na rozdíl od chudších, jak potvrdilo srovnání 5,2 milionu dat o lidech, kteří již odešli na zasloužený odpočinek. Po pětašedesátce, která je v Německu hranicí pro ukončení pracovního poměru, mají lépe situovaní jedinci šanci, že v průměru budou žít ještě dalších devatenáct let, čtrnáct let mají před sebou ti, kteří do důchodové kasy odváděli podstatně méně.

Veškeré závěry, k nimž experti dospěli, ovšem platí pouze pro mužskou populaci. Sociální postavení žen se totiž dá jen těžko hodnotit podle jejich vlastních rent. Ovlivňují je příjmy, které do společné pokladny přinášejí jejich životní partneři, popřípadě vdovská penze. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…