Boj se žloutenkou typu C

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Viry žloutenky typu C jsou rozmanité a často mění svoji genetickou informaci. Proto se zatím proti nim nepodařilo vyvinout očkování. A také proto někdy selhává běžná léčba.

www.virova-hepatitida.cz



Věda ale naštěstí stále postupuje kupředu… Pacient se žloutenkou typu C dostává běžnou léčbu, která poměrně efektivně zabírá. Někdy se však stane, že po určité době zlepšení nemoc opět propukne nebo se ji nepodaří zcela vyléčit. Proč k tomu dochází?

Cílem viru je v těle hostitele zůstat a přenášet se dál. Virus žloutenky typu C je k tomu vybaven schopností měnit svoji genetickou informaci (mutovat). Tím mění svoje vlastnosti tak, aby na něj léky nepůsobily.

Viry pod drobnohledem

Američtí vědci zkoumali změny genů viru a další genetické změny simulovali pomocí složitých počítačových modelů. Tak zobrazili nejen životní cyklus viru, ale i předpověděli nejpravděpodobnější místa nových mutací. Mutacemi vzniká další skupina virů, které se dále množí. Takových skupin je zpravidla u jednoho nemocného více. Léky, které původně účinkovaly, tak zahubí jen nezmutované viry, ostatní přežijí.

Pokud se potvrdí předpovědi, které části genetické informace se mění více a které méně, bude možné vyrobit léky cílené proti nejčastěji mutovaným virům. Podle současných předpokladů bude třeba použít čtyři a více takovýchto cílených léků najednou, abychom nad virem zvítězili.


Nová naděje pro nemocné

První z těchto léků jsou již v klinických studiích, je otázka, zda naplní očekávání. Vývoj nových léků totiž trvá velmi dlouho a někdy se stane, že viry najdou nečekaně rychle cestu, jak se jim bránit. Pokud ne, mohly by se tyto cílené léky stát vhodným doplňkem současné léčby – urychlit ji a zvýšit její efektivitu.


ČTĚTE TAKÉ:
Paulová omylem poslala erotickou esemesku na jiné číslo


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…