Bojíte se šílených krav?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.

Bojíte se šílených krav?


V posledních několika  týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených
krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.
Obavy z této nemoci, která se přenáší na člověka z hovězího dobytka, zachvátila
nejen celou západní Evropu, ale také Polsko, Ukrajinu, Slovensko a v neposlední řadě
i nás Čechy. Strach z nakažení touto chorobou se odrazil i na poklesu prodeje hovězího
masa ( ale překvapivě ne hovězích vnitřností, to svědčí o značné
neinformovanosti, neboň i vnitřnosti mohou být zdrojem nákazy).

Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní
spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS
nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného
zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.


Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické
zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný
rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii,
kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám
dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik
let. 


V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso
pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.




Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?


Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Dnes | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…