Bojíte se šílených krav?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.

Bojíte se šílených krav?


V posledních několika  týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených
krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.
Obavy z této nemoci, která se přenáší na člověka z hovězího dobytka, zachvátila
nejen celou západní Evropu, ale také Polsko, Ukrajinu, Slovensko a v neposlední řadě
i nás Čechy. Strach z nakažení touto chorobou se odrazil i na poklesu prodeje hovězího
masa ( ale překvapivě ne hovězích vnitřností, to svědčí o značné
neinformovanosti, neboň i vnitřnosti mohou být zdrojem nákazy).

Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní
spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS
nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného
zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.


Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické
zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný
rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii,
kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám
dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik
let. 


V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso
pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.




Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?


Další články z rubriky

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Včera | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

Včera | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…