Bojíte se šílených krav?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.

Bojíte se šílených krav?


V posledních několika  týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených
krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.
Obavy z této nemoci, která se přenáší na člověka z hovězího dobytka, zachvátila
nejen celou západní Evropu, ale také Polsko, Ukrajinu, Slovensko a v neposlední řadě
i nás Čechy. Strach z nakažení touto chorobou se odrazil i na poklesu prodeje hovězího
masa ( ale překvapivě ne hovězích vnitřností, to svědčí o značné
neinformovanosti, neboň i vnitřnosti mohou být zdrojem nákazy).

Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní
spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS
nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného
zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.


Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické
zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný
rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii,
kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám
dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik
let. 


V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso
pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.




Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…