Bojíte se šílených krav?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.

Bojíte se šílených krav?


V posledních několika  týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených
krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.
Obavy z této nemoci, která se přenáší na člověka z hovězího dobytka, zachvátila
nejen celou západní Evropu, ale také Polsko, Ukrajinu, Slovensko a v neposlední řadě
i nás Čechy. Strach z nakažení touto chorobou se odrazil i na poklesu prodeje hovězího
masa ( ale překvapivě ne hovězích vnitřností, to svědčí o značné
neinformovanosti, neboň i vnitřnosti mohou být zdrojem nákazy).

Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní
spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS
nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného
zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.


Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické
zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný
rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii,
kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám
dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik
let. 


V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso
pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.




Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?


Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…