Obava z návštěvy stomatologa už do dnešní doby nemusí vůbec patřit. Je k tomu potřeba jen správná domácí péče a pravidelná prevence. Přizvali jsme si odborníka a připravili jsme pro vás několik tipů. Když je budete dodržovat, strach ze zubaře bude zcela zbytečný.
Jistě to znáte – v kalendáři narazíte na poznámku o tom, že se musíte objednat k zubaři. Panika vám nedovolí klidně dýchat, orosíte se a nakonec si řeknete, že to počká. Teď vás přece nic nebolí a ještě k tomu nemáte čas. Ale to je velká chyba.
Návštěva lékaře pak nastává až tehdy, máte-li nějaký problém, a to už je pozdě. Pak není divu, že máte ze zubaře hrůzu. Zkuste se nad tím zamyslet a udělejte pár jednoduchých opatření. Pokud budete o své zuby dobře pečovat, pak se vám to určitě vyplatí – budou bez kazu a zdravé, a ještě ušetříte nemalé peníze.
Čistota půl zdraví
To, že si máme zuby čistit, je věc dávno známá. Ale děláte to správně? Respektive jsou vaše zuby po vyčistění opravdu čisté? To je první a nejdůležitější zásada. Nejlepší je chrup čistit ráno a večer , přičemž večerní péče by měla být důkladnější . Reklamní triky o zázračných zubních potřebách není nutné otrocky následovat. Pravdou je, že vám postačí kartáček, jehož hlava je hustě osázena měkkými vlákny, zubní pasta s fluoridy, zubní nit a vhodné mezizubní kartáčky .
Jak na to?
V první řadě je vhodné dobře vyčistit tři viditelné plošky zubu – směrem ke tváři, k jazyku či patru a plošku kousací. Na co ale mnozí zapomínají, jsou další dvě plochy –boční, tedy přilehlé k sousedním zubům . Ty normálním kartáčkem těžko vyčistíte. Zde dostává prostor mezizubní kartáček nebo nit, dle toho, jaké mezery mezi zuby jsou.
Pokud nevíte, jakou velikost mezizubního kartáčku používat, zajděte si na dentální hygienu, kde vám pomohou. Připravte se na to, že neodejdete s jedním kartáčkem.
Nebojte se, pokud vám budou zprvu dásně krvácet. Pravděpodobně jste zachytili počáteční zánět, který by při dlouhodobém zanedbávání mohl přerůst až k parodontitidě projevující se mimo jiné odhalováním krčků a viklavostí zubů. Tam, kde se nevejde žádný mezizubní kartáček, použijte dentální nit. Každému vyhovuje jiný typ nitě. Doporučuje se ale spíše ta, která je povoskovaná. Není ostrá, a tudíž při šetrném zacházení tolik nehrozí poranění dásní. Zpravidla se dentální nit používá na přední zuby. Používání nitě není úplně jednoduché. Pokud s tím máte problémy, poraďte se se stomatologem či dentální hygienistkou.
Preventivní prohlídky
Důležitou součástí starosti o chrup jsou preventivní prohlídky ve stomatologické ordinaci. Je jen na vás, jakého zubaře si vyberete.
Preventivní prohlídka má probíhat dvakrát ročně s tím, že alespoň jednou za čas mají být zhotoveny skusové rentgenové snímky a jednou za dva roky snímek z panoramatického rentgenu - sloužící mimo jiné jako onkologická prevence.
Lékaři také doporučují pravidelně docházet na dentální hygienu . Základní hygiena by měla být zařazena do preventivní prohlídky, pokud je ale stav chrupu díky zanedbané ústní hygieně horší, pak je lépe absolvovat dentální hygienu samostatně. Nejenže vám bude odstraněn zubní kámen či pigmentové skvrnky, ale vyškolená dentální hygienistka také může začít zasahovat proti počínající či pokročilé parodontitidě.
Rady „na doma“
Jedním z faktorů stavu zubů je i genetická dispozice, neznamená to ale, že když vaše babička v padesáti přišla o chrup, čeká to zaručeně i vás. V případě zubního kazu nebo parodontitidy dědíme nanejvýše sklony k nemoci, nikoliv onemocnění samotné.
Jedním z opatření, jak ochránit svrchní vrstvu zubu, tedy sklovinu, je sledovat konzumaci kyselin . V případě, že sníte jakoukoliv potravu, která obsahuje například ovocnou kyselinu, počkejte s čistěním chrupu alespoň půl hodiny. MUDr. Stuchlík vysvětluje proč: „Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpouštění skloviny a ionty se tak uvolňují mimo strukturu zubu. Přibližně po třiceti minutách se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na povrchu skloviny se právě díky iontům obnoví. Problém ale nastane, pokud si vyčistíte zuby v oné půlhodině. Spolu s bakteriemi a zbytky potravy totiž očistíte i uvolněné ionty a krystaly se pak nemají z čeho obnovit. Tím nastává odvápnění zubu a ničení skloviny.“
Další dobrá rada je omezit sladké potraviny . Ne, že byste si je nemohli dopřát, ale pokud si nějakou tu sladkost sem tam dáte, snažte se ji konzumovat jednou denně a nerozdělovat si pochutinu do více porcí. Vzniká zde problém s pH, které v ústech klesá a bakterie živící se cukrem vytváří opět kyseliny . Čím častěji budeme jíst sladké, tím více budeme bakterie přikrmovat, a riziko leptání zubu kyselinou je tudíž opakované.
Článek byl připraven ve spolupráci s MUDr. Janem Stuchlíkem z Dentální kliniky Jan Stuchlík