Boříme mýty o křečových žilách

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Objevily se u vás křečové žíly? Máte obavy, jaký to bude mít vliv na vaše zdraví anebo vzhled vašich nohou? K tomu, abyste pochopili, jak co nejlépe přistupovat k léčbě, je nutné oddělit mýty od reality.

www.ulekare.cz


Mýtus číslo 1: Křečové žíly jsou pouze kosmetická vada, nikoliv zdravotní problém. To rozhodně není pravda. „Křečáky“ jsou známkou oběhového selhání. Povrchové žíly se mohou vakovitě rozšiřovat, pokud jsou přetěžovány velkým objemem krve nebo je-li narušena pevnost jejich žilní stěny. Ti, kteří mají závažné problémy s varixy, pociťují bolest a nepohodlí. Proto je potřeba problém řešit okamžitě a nečekat – s postupem nemoci pouze dochází ke zhoršování stavu.

Mýtus číslo 2: Křečové žíly mají jen ženy. Ani toto tvrzení neplatí. I muži těmito potížemi často trpí. A stejně jako ženy by měli problémy se žilním systémem řešit co nejdříve. Křečové žíly způsobuje velmi často vrozená porucha funkce žil a také životní styl.

Mýtus číslo 3: Chirurgické řešení problému je jediný možný způsob. To platilo v minulosti, dnes už není nutné absolvovat bolestivé chirurgické operace. Léčba je již možná mnoha způsoby – laserem, sklerotizací a podobně, a to všechno bezpečně a bezbolestně.

Mýtus číslo 4: Varixy nebolí. To není pravda. Lidé, kteří mají rozsáhlé „křečáky“ jistě potvrdí, že „vyboulené“ žíly bolí. Potíže se zhoršují během dne, maxima dosahují navečer a v létě, u žen pak i v době menstruace. Zlepšení přináší chlad a komprese.

Mýtus číslo 5: Čím rozsáhlejší křečové žíly, tím větší bolest. Nepravda – bolet mohou i drobné mikrovarixy. Ne vždy však velikost křečových žil odpovídá subjektivním potížím. Jsou lidé, kteří mají velké kmenové varixy a jsou téměř bez obtíží. Zato někteří pacienti s menšími křečovými žilami pociťují velké bolesti.

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Endometrióza urychlila můj rozvod

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…