Borůvky brání vzniku zánětů ve střevech

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jižané mají své modré hrozny nabité antioxidanty, seveřané se mohou spoléhat na borůvky. Černomodré bobule jsou totiž nesmírně bohaté na antioxidanty a vitaminy, které chrání střevní sliznici před vznikem zánětů.

A dokonce mohou přispět k omezení zánětů již vzniklých. Ještě výraznější jsou pak blahodárné účinky borůvek, pokud jsou tyto konzumovány čerstvé s jogurtem či jinými probiotiky.

„V posledních letech se stále častěji ve výzkumech ukazuje, že naše zdraví se řídí tím, co se děje v tlustém střevě,“ tvrdí Camilla Hakanssonová z Lundské univerzity.



Podle testovací studie jsou borůvky opravdu nabity blahodárnými účinky, ale jejich účinek tlumící záněty se ještě zesiluje společnou konzumací s probiotickými bakteriemi Lactobacillus a Bifidobacter.

„A probiotika měla ochranný účinek na játra, která jsou často negativně ovlivněna právě zánětlivostí střev,“ tvrdí Hakanssonová.

Borůvky, podobně jako modré hrozny či zelený čaj, obsahují velké množství polyfenolů působících jako antimikrobiální a antioxidační prostředky.

zdroj: FAMOUS

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Včera | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. | V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin…