Borůvky brání vzniku zánětů ve střevech

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jižané mají své modré hrozny nabité antioxidanty, seveřané se mohou spoléhat na borůvky. Černomodré bobule jsou totiž nesmírně bohaté na antioxidanty a vitaminy, které chrání střevní sliznici před vznikem zánětů.

A dokonce mohou přispět k omezení zánětů již vzniklých. Ještě výraznější jsou pak blahodárné účinky borůvek, pokud jsou tyto konzumovány čerstvé s jogurtem či jinými probiotiky.

„V posledních letech se stále častěji ve výzkumech ukazuje, že naše zdraví se řídí tím, co se děje v tlustém střevě,“ tvrdí Camilla Hakanssonová z Lundské univerzity.



Podle testovací studie jsou borůvky opravdu nabity blahodárnými účinky, ale jejich účinek tlumící záněty se ještě zesiluje společnou konzumací s probiotickými bakteriemi Lactobacillus a Bifidobacter.

„A probiotika měla ochranný účinek na játra, která jsou často negativně ovlivněna právě zánětlivostí střev,“ tvrdí Hakanssonová.

Borůvky, podobně jako modré hrozny či zelený čaj, obsahují velké množství polyfenolů působících jako antimikrobiální a antioxidační prostředky.

zdroj: FAMOUS

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…