Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Při nevhodné úpravě potravin se o něj ale zbytečně připravujeme.

Dospělý člověk potřebuje 4 - 4,7 miligramu draslíku denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány. Při krájení brambor na kostky se sice zkrátí doba vaření, ale zároveň je tím zbavíme prvku, který je pro organismus nezbytný.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová vypracovali na popud amerického ministerstva zemědělství studii, při níž zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o většinu této látky.

"Toto zjištění je důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají nemocné ledviny a musí příjem draslíku omezovat," říkají oba lékaři.

Za normálních okolností ledviny filtrují tento prvek z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s poruchou ledvinových funkcí hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Vědci zjistili, při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o 75 procent. Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku.

ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

Doporučujeme

Články odjinud