Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Při nevhodné úpravě potravin se o něj ale zbytečně připravujeme.



Dospělý člověk potřebuje 4 - 4,7 miligramu draslíku denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány. Při krájení brambor na kostky se sice zkrátí doba vaření, ale zároveň je tím zbavíme prvku, který je pro organismus nezbytný.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová vypracovali na popud amerického ministerstva zemědělství studii, při níž zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o většinu této látky.

"Toto zjištění je důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají nemocné ledviny a musí příjem draslíku omezovat," říkají oba lékaři.

Za normálních okolností ledviny filtrují tento prvek z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s poruchou ledvinových funkcí hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Vědci zjistili, při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o 75 procent. Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku.










ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy






ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Včera | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…