Breussova masáž na vlastní kůži

Breussova masáž na vlastní kůži

Ležím na břiše, obličej v otvoru pro něj určeném, vnímám houpavou a uklidňující hudbu. V dolní části zad se mi najednou rozlije příjemné teplo. Zkušené ruce masérky mi roztírají nahřátý olej po celé délce páteře. Uvolňující masáž začíná. Jmenuje se po svém zakladateli, Rudolfu Breussovi.

Masérka mi velice jemnými, pomalými pohyby přejíždí přímo po páteři a roztírá tak po celé její délce teplý třezalkový olej. Proč právě třezalkový? „Je známo, že třezalka tečkovaná se používá pro uklidnění při stresu nebo pro léčení lehčích forem deprese,“ říká masérka Anežka Hůlková z pražského Wellness centra Fittop.

Stejné uklidňující a uvolňující účinky má i třezalkový olej. Ten se prostřednictvím speciálních hmatů, jež vnímám jako jemné hlazení, vstřebává pod kůži směrem k meziobratlovým ploténkám. Tak dochází k jejich uvolnění. Nervy z páteřní oblasti vycházejí do celého těla, účinek masáže tedy také celé tělo pocítí. Páteř je osou života. To věděli staří Číňané i ajurvédští léčitelé. Jakmile trpí páteř, trpí i celé tělo.

Účinek Breussovy masáže tkví v tom, že se při ní uvolní meziobratlové ploténky, aniž by při tom napravovaný pociťoval nějakou bolest. V některých případech je dokonce možné i bezbolestné navrácení vychýlených meziobratlových plotének v hrudní či bederní oblasti. Dalším zdravotním benefitem je protažení celé páteře.

Co v těle být nemá, odchází

Během třičtvrtěhodinky, po kterou Breussova masáž trvá, cítím, jak se postupně zklidňuji. Užívám si jemných dotyků, starosti ze mne odplouvají a stres z posledních týdnů se pod rukama zkušené masérky doslova rozpouští. „Jde tady o vědomou práci s energií,“ potvrzuje moji domněnku Anežka Hůlková.

Dodává, že mezi nejčastější návštěvníky patří především lidé z řad manažerů většinou ve věku okolo 40 let, kteří mají velmi náročné povolání. Nemusejí mít jen fyzické problémy s páteří, mohou také trpět přepracováním. Regenerace meziobratlových plotének totiž vede k odbourání hluboko uloženého psychického stresu.

Ptám se, zda budu cítit i jiné změny než psychické uvolnění. „Protože měním a vyrovnávám vaši energii a právě pracuji na meridiánu oblasti ledvin a močového měchýře, může se vám za chvíli chtít na malou. To je dobře, protože tak budete mít jistotu, že odpadní látky skutečně z těla odcházejí,“ říká. Potvrzuji její slova, chce se mi na malou, ještě ani nedořekla větu. Také se mi asi po dvaceti minutách začne chtít smrkat - i to je prý v pořádku. „Další známka toho, že se vaše tělo čistí,“ vysvětluje masérka.

Dlouhý tah je základ

Masérka mi dlouhými a pomalými tahy masíruje páteř. „Normální masáž určená na uvolnění se nesmí provádět přímo po páteři; používáme při ní totiž poměrně silné hmaty, abychom příslušné segmenty rozhýbali,“ upřesňuje Anežka Hůlková. Jen u této Breussovy to jde, protože je tak jemná.

Breussova masáž se většinou provádí po jiné masáži, která se - také podle svého „vynálezce“ - nazývá Dornova. Ta je o dost náročnější: masér při ní uvolňuje svaly podél páteře, napravuje ramena, lokty, špatné postavení zad. Po této masáži často zůstává velká únava, někdy dokonce i modřiny. Po Dornově masáži přichází Breussova, která slouží k úlevě a uvolnění. Může se však také provádět samostatně.

Uzamkneme energii

„V příštích minutách budu masáž zakončovat,“ upozorňuje mě tichým hlasem masérka. Ještě jednou jemně přejede prsty podél mé páteře, pak mi na záda přiloží ručník. „Ten je tady proto, aby vysál zbytky oleje z kůže a působením osmotického tlaku vyňal z vašeho těla odpadní látky,“ dodává. Přiloží ruce na ručník a chvilku je tak ponechá. Cítím, jak mi do těla proudí další energie.

Pak dlaněmi sjede po zadní straně nohou, zespoda pohladí i chodidla. A zpětným pohybem zatáhne za pomyslný zip - zakonzervuje přijatou energii v mém těle. Ještě chvilku ležím, pak se pomalu zvedám a cítím, že se mi mírně točí hlava. Vše se ustaluje. „Pro dalších pár dní byste měla vynechat těžší aktivity. Dbejte na pitný režim a lehkou stravu. A za měsíc na shledanou,“ loučí se Anežka Hůlková.

Tip: Breussova masáž by se měla provádět alespoň jednou za měsíc, v ideálním případě jednou týdně.

Důležité! Bezprostředně po masáži můžete pociťovat bolest hlavy, pocit plného močového měchýře, únavu. Tyto příznaky po krátké době samy odezní.

Stejně jako jakoukoli masáž i tu Breussovu je dovoleno aplikovat pouze na zdravé jedince. Zákrok totiž rozvibruje energii uvnitř těla, kvůli čemuž se tak mírně sníží imunita. A pokud na jedince právě v tom okamžiku „něco leze“, mohla by se nemoc masáží urychlit a její průběh zhoršit.

Protože Breussova masáž aktivuje meridián močového měchýře, je dobré bezprostředně po ní (po dobu asi 3 dnů) zvýšit příjem tekutin a vyvarovat se těžké zátěže.

ČTĚTE TAKÉ:
Bylo nám spolu krásně... až do svatby

ČTĚTE TAKÉ:
Jídelníček pro lepší spánek. Co jíst, abyste se ráno vzbudili čilí a plní elánu?

Doporučujeme

Články odjinud