Britové našli přirozený lidský repelent proti hmyzu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ochrana před komáry a jiným nepříjemným hmyzem už nebude jen otázkou chemických nebo bylinných přípravků. Britští vědci totiž odhalili chemikálii, která odpuzuje komáry, a lidské tělo si ji dokáže samo vyrobit. Zároveň tak přišli na kloub tomu, proč na některé lidi hmyz neútočí, zatímco na jiné pořádá nálety.

Vědci tak svým zjištěním popřeli dřívější domněnky, podle nichž každý člověk vylučuje chemikálie, které hmyz pouze přitahují.

"Není pravdou, že člověk, kterého hmyz příliš neobletuje, pouze produkuje méně chemikálie vábící komáry. Podařilo se nám odhalit, že člověk dokáže vyprodukovat látku, která hmyz přímo odhání, jakýsi repelent na přírodní bázi," uvedl James Logan z centra Rothamsted Research.

"Pokusili jsme se tuto látku izolovat z jednoho lidského těla a přenést na jiného člověka. Skutečně fungovala jako repelent. Musíme pouze vysvětlit fakt, proč některý člověk produkuje této látky více a jiný méně. Každopádně se ale vyrovná kvalitnímu odpuzovači hmyzu," dodal Logan s vysvětlením, že nemusí jít pouze o jednu chemikálii, ale dost možná se jedná o několik vzájemně reagujících látek.
Největší výhodou přírodního repelentu odpuzujícího hmyz je skutečnost, že na rozdíl od chemických přípravků nezapáchá. Cílem odborníků je nyní odhalit prozatím utajené složení chemikálie vylučované lidským tělem.

"Pak by mohla být komerčně využitá. O naprosto neškodný přírodní repelent, který navíc nevylučuje žádný nepříjemný pach, bude mezi lidmi jistě velký zájem," věří odborníci. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…