Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Brokolice by měla být na jídelníčku – alespoň během sezóny od jara do podzimu – aspoň jednou týdně. Jedná se totiž o zázračnou plodinu, která obsahuje velmi cenné látky chránící buňky před vážnými poruchami a poškozením. Látky obsažené v zelené brokolici působí blahodárně na buněčné energetické továrny – mitochondrie. A chrání je před negativními vlivy a poškozením.

Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Přitom je dlouho známo, že jakmile dojde k poškození mitochondrií, buňka začíná špatně fungovat a odumírá. Životnost mitochondrií přitom prodlužuje glukorafanin, který se nachází právě v brokolici. Je ho v ní obsaženo veliké množství. A nejenže chrání mitochondrie před poškozením, ale také v nich katalyzuje řadu chemických reakcí.

„Mitochondrie jsou opravdu velmi důležité, a když začnou špatně fungovat, vede to k řadě onemocnění způsobených stárnutím buněk. Náš objev poskytuje vysvětlení, proč lidé, kteří konzumují hodně brokolice, jsou ve skvělé kondici a zdraví. Dva až třikrát týdně sníst trochu brokolice stačí,“ tvrdí profesor Richard Mithen z University of Leeds.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…