Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Brokolice by měla být na jídelníčku – alespoň během sezóny od jara do podzimu – aspoň jednou týdně. Jedná se totiž o zázračnou plodinu, která obsahuje velmi cenné látky chránící buňky před vážnými poruchami a poškozením. Látky obsažené v zelené brokolici působí blahodárně na buněčné energetické továrny – mitochondrie. A chrání je před negativními vlivy a poškozením.

Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Přitom je dlouho známo, že jakmile dojde k poškození mitochondrií, buňka začíná špatně fungovat a odumírá. Životnost mitochondrií přitom prodlužuje glukorafanin, který se nachází právě v brokolici. Je ho v ní obsaženo veliké množství. A nejenže chrání mitochondrie před poškozením, ale také v nich katalyzuje řadu chemických reakcí.

„Mitochondrie jsou opravdu velmi důležité, a když začnou špatně fungovat, vede to k řadě onemocnění způsobených stárnutím buněk. Náš objev poskytuje vysvětlení, proč lidé, kteří konzumují hodně brokolice, jsou ve skvělé kondici a zdraví. Dva až třikrát týdně sníst trochu brokolice stačí,“ tvrdí profesor Richard Mithen z University of Leeds.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

14. 2. | Hranolky jsou synonymem nezdravého stravování. Je možné je ale připravit tak, abyste si je…