Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Brokolice by měla být na jídelníčku – alespoň během sezóny od jara do podzimu – aspoň jednou týdně. Jedná se totiž o zázračnou plodinu, která obsahuje velmi cenné látky chránící buňky před vážnými poruchami a poškozením. Látky obsažené v zelené brokolici působí blahodárně na buněčné energetické továrny – mitochondrie. A chrání je před negativními vlivy a poškozením.

Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Přitom je dlouho známo, že jakmile dojde k poškození mitochondrií, buňka začíná špatně fungovat a odumírá. Životnost mitochondrií přitom prodlužuje glukorafanin, který se nachází právě v brokolici. Je ho v ní obsaženo veliké množství. A nejenže chrání mitochondrie před poškozením, ale také v nich katalyzuje řadu chemických reakcí.

„Mitochondrie jsou opravdu velmi důležité, a když začnou špatně fungovat, vede to k řadě onemocnění způsobených stárnutím buněk. Náš objev poskytuje vysvětlení, proč lidé, kteří konzumují hodně brokolice, jsou ve skvělé kondici a zdraví. Dva až třikrát týdně sníst trochu brokolice stačí,“ tvrdí profesor Richard Mithen z University of Leeds.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Včera | Řada žen se stydí za svůj klín. Připadají si nehezké. Podívejte se, jak jsou na tom druhé ženy a…

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

18. 10. | Pokud chceme udělat rychlou teplou večeři, dost často sáhneme právě po kuřecích prsou. Stačí omýt,…

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

13. 10. | V létě člověk volí spíše studené pokrmy přiměřené počasí, na podzim naopak přijde vhod trocha…