Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Brokolice by měla být na jídelníčku – alespoň během sezóny od jara do podzimu – aspoň jednou týdně. Jedná se totiž o zázračnou plodinu, která obsahuje velmi cenné látky chránící buňky před vážnými poruchami a poškozením. Látky obsažené v zelené brokolici působí blahodárně na buněčné energetické továrny – mitochondrie. A chrání je před negativními vlivy a poškozením.

Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Přitom je dlouho známo, že jakmile dojde k poškození mitochondrií, buňka začíná špatně fungovat a odumírá. Životnost mitochondrií přitom prodlužuje glukorafanin, který se nachází právě v brokolici. Je ho v ní obsaženo veliké množství. A nejenže chrání mitochondrie před poškozením, ale také v nich katalyzuje řadu chemických reakcí.

„Mitochondrie jsou opravdu velmi důležité, a když začnou špatně fungovat, vede to k řadě onemocnění způsobených stárnutím buněk. Náš objev poskytuje vysvětlení, proč lidé, kteří konzumují hodně brokolice, jsou ve skvělé kondici a zdraví. Dva až třikrát týdně sníst trochu brokolice stačí,“ tvrdí profesor Richard Mithen z University of Leeds.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Včera | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.