Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Stoly se prohýbají pod dobrotami a člověk si má hlídat celkový příjem kalorií a vyhýbat se jednoduchých cukrům a přemíře tuků? O Vánocích jsou toho schopni skutečně jen ti nejotrlejší asketové. Vědci však přišli na to, že lze odolnost vůči laskominám posílit také určitými potravinami. Mezi nimi pak vede brokolice, ta je navíc superpotravinou nabitou látkami chránícími tělo před řadou chorob včetně rakoviny. A těm, kdo už mlsali, snižuje hladinu tuků v krvi.

Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

Před Vánocemi ale i během celé zimy je tak dobré zařadit pokrmy z brokolice do svého jídelníčku. Stačí udělat pomazánku z vařené brokolice či ji podávat jako přílohu jemně dušenou v páře. Během celé zimy máme obecně tendenci méně se pohybovat, více jíst a dopřávat si potraviny, které jsou tučnější, sladší a méně zdravé. Dochází tak ke zvýšení hladiny triglyceridů a nebezpečného cholesterolu v krvi. A tím se zvyšuje riziko rozvoje řady onemocnění.

Brokolice je přirozeným a bohatým zdrojem glukorafanu, který omezuje hlad a chuť k jídlu, navíc snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi.

„Glukorafan navíc chrání tělo před obezitou, diabetem typu 2, chorobami srdce a některými typy rakoviny,“ tvrdí studie publikovaná v americkém odborném časopise Clinical Nutrition.

Tato studie jako první dokazuje, že glukorafany mají pozitivní vliv na zdraví člověka a chrání ho před řadou civilizačních chorob. „Lidé konzumující brokolici pravidelně a často mají lepší metabolismus a lepší krevní obraz... zlepší se to, jak buňky využívají, ukládají a transportují tuky a cukry,“ tvrdí autoři výzkumu.

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…