Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Stoly se prohýbají pod dobrotami a člověk si má hlídat celkový příjem kalorií a vyhýbat se jednoduchých cukrům a přemíře tuků? O Vánocích jsou toho schopni skutečně jen ti nejotrlejší asketové. Vědci však přišli na to, že lze odolnost vůči laskominám posílit také určitými potravinami. Mezi nimi pak vede brokolice, ta je navíc superpotravinou nabitou látkami chránícími tělo před řadou chorob včetně rakoviny. A těm, kdo už mlsali, snižuje hladinu tuků v krvi.

Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

Před Vánocemi ale i během celé zimy je tak dobré zařadit pokrmy z brokolice do svého jídelníčku. Stačí udělat pomazánku z vařené brokolice či ji podávat jako přílohu jemně dušenou v páře. Během celé zimy máme obecně tendenci méně se pohybovat, více jíst a dopřávat si potraviny, které jsou tučnější, sladší a méně zdravé. Dochází tak ke zvýšení hladiny triglyceridů a nebezpečného cholesterolu v krvi. A tím se zvyšuje riziko rozvoje řady onemocnění.

Brokolice je přirozeným a bohatým zdrojem glukorafanu, který omezuje hlad a chuť k jídlu, navíc snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi.

„Glukorafan navíc chrání tělo před obezitou, diabetem typu 2, chorobami srdce a některými typy rakoviny,“ tvrdí studie publikovaná v americkém odborném časopise Clinical Nutrition.

Tato studie jako první dokazuje, že glukorafany mají pozitivní vliv na zdraví člověka a chrání ho před řadou civilizačních chorob. „Lidé konzumující brokolici pravidelně a často mají lepší metabolismus a lepší krevní obraz... zlepší se to, jak buňky využívají, ukládají a transportují tuky a cukry,“ tvrdí autoři výzkumu.

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…