Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

Brokolice omezí přejídání o Vánocích a sníží obsah tuků v krvi

Stoly se prohýbají pod dobrotami a člověk si má hlídat celkový příjem kalorií a vyhýbat se jednoduchých cukrům a přemíře tuků? O Vánocích jsou toho schopni skutečně jen ti nejotrlejší asketové. Vědci však přišli na to, že lze odolnost vůči laskominám posílit také určitými potravinami. Mezi nimi pak vede brokolice, ta je navíc superpotravinou nabitou látkami chránícími tělo před řadou chorob včetně rakoviny. A těm, kdo už mlsali, snižuje hladinu tuků v krvi.

Před Vánocemi ale i během celé zimy je tak dobré zařadit pokrmy z brokolice do svého jídelníčku. Stačí udělat pomazánku z vařené brokolice či ji podávat jako přílohu jemně dušenou v páře. Během celé zimy máme obecně tendenci méně se pohybovat, více jíst a dopřávat si potraviny, které jsou tučnější, sladší a méně zdravé. Dochází tak ke zvýšení hladiny triglyceridů a nebezpečného cholesterolu v krvi. A tím se zvyšuje riziko rozvoje řady onemocnění.

Brokolice je přirozeným a bohatým zdrojem glukorafanu, který omezuje hlad a chuť k jídlu, navíc snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi.

„Glukorafan navíc chrání tělo před obezitou, diabetem typu 2, chorobami srdce a některými typy rakoviny,“ tvrdí studie publikovaná v americkém odborném časopise Clinical Nutrition.

Tato studie jako první dokazuje, že glukorafany mají pozitivní vliv na zdraví člověka a chrání ho před řadou civilizačních chorob. „Lidé konzumující brokolici pravidelně a často mají lepší metabolismus a lepší krevní obraz... zlepší se to, jak buňky využívají, ukládají a transportují tuky a cukry,“ tvrdí autoři výzkumu.

Doporučujeme

Články odjinud