Bruslení je zábava, která prospívá žilám

Bruslení je zábava, která prospívá žilám

Jaro je tady a místo zimních sportů můžete začít jezdit třeba na kolečkových bruslích. Jsou cenově dostupné a skvěle s nimi spálíte přebytečné kalorie. V neposlední řadě prospějete i svým žílám.

Křečové žíly nejsou pro své majitelky, ale ani majitele (ohroženi jsou i muži, i když méně) ničím příjemným. Nejen že nohy s fialovými pavučinkami nevypadají dobře, jde samozřejmě i o zdravotní problém.

Ideální je proto takovýmto potížím předcházet. Jedním z účinných bodů prevence je i pohyb. Hýbat bychom se měli pravidelně, nejlépe denně. V jarním počasí proto můžete vyrazit třeba na kolečkové brusle.

Na kolečka!

Bruslení je výborná zábava i druh pohybu. Je ale dobré znát i rizika. Ať už bruslíte na čemkoli, hrozí riziko zranění. Náchylné jsou šlachy a vazy, takže před bruslením si po dobu asi 3–5 minut lehce zacvičte a pak opatrně napínejte svaly na dolních končetinách. Dělejte také časté přestávky a dostatečně pijte, aby nedošlo k dehydrataci.

V zimě je dobré nosit více vrstev oblečení, které je voděodolné a odolné proti větru. I ke kolečkovým bruslím si pořiďte kvalitní vybavení – především helmu a chrániče na kolena, zápěstí a lokty.

Ujistěte se, že vám boty dobře sednou (nesmějí být příliš volné, aby noha klouzala), a nezavazujte si příliš těsně tkaničky. Přilba by měla na hlavě sedět pohodlně a popruhy by měly být pod bradou a neměly by tlačit.

Silná stehna, spálené tuky

Je to vynikající aerobní činnost, při které si zlepšíte svalovou vytrvalost a sílu, budete pružnější, zlepší se vám koordinace pohybů, udělá to dobře vašemu srdci, žilnímu systému a pročistí se vám i hlava. V porovnání s během nebo cyklistikou posilujete vnitřní svaly stehen a hýždí přirozeně.

Chcete-li jezdit rychleji, zapojujete i zádové svaly, čímž stabilizujete trup a posílíte břišní svaly. Stačí 20–30 minut denně a vaše tělo bude fyzicky silnější.

A bruslení má až o polovinu nižší dopad na klouby, vazy a šlachy než například běhání. Nicméně vyvarujte se prudkých pohybů a náhlého zastavení, nejezděte příliš rychle a po bruslení se pořádně protáhněte.

www.krecove-zily.cz

Doporučujeme

Články odjinud