Brýle, čočky nebo operace? Vše má své pro a proti

Brýle, čočky nebo operace? Vše má své pro a proti

Tři miliony lidí v Česku mají nějakou formu oční vady, kvůli které musí nosit brýle či kontaktní čočky. Další volí k odstranění dioptrií laserovou operaci. Všechny způsoby, jak lépe vidět, mají své klady a zápory a záleží na každém, co si vybere – nebo co mu stav jeho očí dovolí.

BRÝLE

Jakmile vám lékař zjistí oční vadu, ať už krátkozrakost (vidíte špatně na dálku), dalekozrakost (nevidíte nablízko) či třeba astigmatismus, brýle jsou základní řešení. Je to nejjednodušší korekční pomůcka, které stále dává přednost nejvíce lidí, hlavně ve vyšším věku.

Hlavními klady brýlí jsou snadná použitelnost a údržba. Pořizovací cena může být několik stokorun nebo také několik tisíc – záleží na typu obrouček (odlehčené jsou dražší apod.) a druhu skel. Logicky platí, že čím vyšší kvalita, tím vyšší cena. Pokud pořizujete brýle dítěti, nemá smysl investovat do nich tisíce, protože je pravděpodobné, že se počet dioptrií bude ještě měnit, a navíc dítě brýle může rozbít. Pokud ale pořizujete skla ve chvíli, kdy je zrak již několik let ustálený, a víte, že brýlím zůstanete věrná, vyplatí se investovat více peněz – ať už do obrouček, které vám budou opravdu slušet (brýle jsou koneckonců módní doplněk), tak třeba do ztenčených, případně antireflexních skel.

Nevýhodou brýlí je hlavně to, že v nich ztrácíte periferní vidění a máte-li hodně malá skla, můžete se v některých úhlech dívat pod nebo nad brýlemi a cítit se nejistě. Brýle jsou také dosti nepohodlné při sportu, hrozí riziko, že se rozbijí, a v tom horším případě vás mohou také zranit v obličeji. V neposlední řadě je u brýlí stále třeba myslet na to, kam jsme je zrovna odložili, a naučit se nezapomínat je doma, když už bez nich třeba nedokážeme bezpečně řídit auto.

KONTAKTNÍ ČOČKY

Kontaktní čočky mají zaryté zastánce i odpůrce. Pro mnoho lidí je především nepřekonatelnou bariérou nutnost sáhnout si přímo do oka, vše je ale otázka zvyku a cviku. Nejprve ale absolvujte vyšetření u svého očního lékaře i v optice, abyste měla jistotu, že máte zdravé oči, kterým čočky neuškodí. Pokud často trpíte třeba zánětem spojivek, nejspíš budete muset zůstat věrná brýlím.

Jakou značku čoček vybrat? Záleží jen na vás, nejlepší je vyzkoušet několik výrobců a nakonec zvolit čočky, které vám v oku sedí nejpohodlněji. Stejně tak je dobré postupně vyzkoušet i různé typy čoček, co se délky nošení týče. Jednodenní čočky jsou nejpraktičtější, protože je ráno nasadíte a večer vyhodíte, odpadá tak tedy nutnost čištění a sterilní úschovy. Poměr cena/výkon je ale v tomto případě značně nepříznivý. Obecně platí, že čím delší životnost čočky mají, tím jsou levnější, ale tím také méně pohodlné. Ať se budete snažit sebevíc, při čištění čočku nikdy nezbavíte úplně všech nečistot. Ty se postupně nahromadí a způsobí horší vidění i podráždění očí. Optimální jsou proto čočky, které měníte po dvou týdnech či po měsíci.

Dnes už existují také kontaktní čočky, které nemusíte z oka vyndávat vůbec, a to po dobu několika dní. Tady ale opravdu záleží na osobní zkušenosti a pocitu, přece jen je čočka cizí předmět v oku a to je její přítomností namáháno. Noc je proto pro oči ideální dobou odpočinku. Pokud zůstanete u kontaktních čoček celých život, připravte se v součtu na poměrně velkou investici. Každý rok dáte až šest až deset tisíc za nové páry a desinfekční roztoky. Výrazně levnější čočky se dají pořídit na internetu, ale tuto možnost důrazně nedoporučujeme. Jednak nemáte záruku, že dostanete skutečně to, co je nabízeno, jednak je potřeba pravidelná kontrola očí, kterou vám poskytne třeba optika, kde čočky kupujete.

LASEROVÁ OPERACE

Odstraňování a korekce očních vad pomocí laserového paprsku je v posledních letech stále více populární. Možnost zbavit se dioptrií v jediném okamžiku je velmi lákavá. Operuje se pomocí několik metod, tu nejvhodnější vždy určí operatér. Před samotnou operací absolvuje pacient vstupní vyšetření, které rozhodne, zda je u něj operace možná. Například lidé s příliš tenkou oční rohovkou laserový zákrok podstoupit nemohou. Operace se provádí pouze v lokálním umrtvení (oko je znecitlivěno kapkami) a trvá pouze několik minut. Bezprostředně po operaci je viděný rozostřené, první den dva mohou oči bolet, dostaví se pocit cizího tělíska v oku.

Jinak je ale možné bez problémů pracovat na počítači, číst, řídit auto – záleží na pocitu každého pacienta. Zhruba po dobu jednoho měsíce je nutné oči velmi chránit před mechanickým poškozením – nesmí do nich vniknout voda ani žádná jiná tekutina, je zapovězena jakákoli kosmetika a líčení. Pacienti nosí ochranné brýle, aby se nechtěně očí nedotkli, dokud rohovka nesroste.

U lidí s nižším počtem dioptrií je většinou hned první zákrok velmi přesný, u vyššího počtu dioptrií se výsledek často upravuje ještě korekcí po uplynutí několika měsíců od první operace.

Výhodou laserové korekce je jednorázové odstranění špatného vidění, pro lidi, kteří byli léta závislí na brýlích či kontaktních čočkách, je to doslova zázrak. Nelze ale počítat s tím, že efekt vydrží natrvalo. Oko se během života mění a je pravděpodobné, že ve vyšším věku nakonec na brýle opět dojde.

V některých případech se může také objevit zvýšená citlivost na světlo a horší vidění za šera. Laserová operace je drahá a pojišťovna ji nehradí, připravte se tedy na částku kolem patnácti-dvaceti tisíc korun za jedno oko. Na druhou stranu, pokud porovnáte tuto sumu třeba s celkovou investicí do kontaktních čoček, vychází operace z výsledného srovnání mnohem lépe.

ČTĚTE TAKÉ:
Milý Ježíšku, přines mi Justina Biebera, nebo zemřeš!, napsala anglická školačka. Ještě překvapivější je reakce matky.

ČTĚTE TAKÉ:
Pět stravovacích neřestí

Doporučujeme

Články odjinud