Brzy se prý podstatně prodlouží průměrný lidský věk

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Expertům Světové zdravotnické organizace se podařilo odhalit a klasifikovat deset nejčastějších příčin onemocnění, jež v celosvětovém měřítku vedou k předčasné smrti až čtyřiceti procent takto postižených příslušníků lidské populace. Podle mínění odborníků může tento objev přispět k tomu, aby se v průběhu deseti let podstatně prodloužil průměrný věk člověka.

Tým vedený doktorkou Gro Harlem Brundtlandovou mimo jiné konstatoval, že rozdíl mezi bohatými a chudými zeměmi je víc než šokující. Například v africkém Malawi se obyvatelé dožívají v průměru 37 let. O mnoho lépe na tom nejsou ani občané mnoha dalších států černého kontinentu nebo takzvaných rozvojových zemí. Zejména pokud jde o dětskou úmrtnost. V jejím případě hraje hlavní roli zoufalý nedostatek základních potravin. Nejméně 170 miliónů dětí z těchto regionů totiž nikdy nezažilo pocit naplněného žaludku a neustále hladoví. V roce 2000 jich z těchto příčin zemřelo na 3,4 miliónu, pouze v Africe stejný osud potkal 1,8 miliónu chlapců a děvčat. V konečném efektu to představuje více než polovinu úmrtí nezletilců.

Rozvinuté státy ovšem trápí opačný problém. Skoro miliarda obyvatel západní Evropy, Severní Ameriky, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu se potýká s důsledky přejídání a nadváhy. Na cukrovku, která je jejich přímým následkem, doplácí asi pět set tisíc lidí. Dlouhodobé koketování s tabákem si každoročně vyžádá životy přibližně pěti miliónů konzumentů.

"Snažíme se zajistit optimální rovnováhu mezi prevencí nemocí a jejich následným léčením," říká doktor Christopher Murray, jenž je odpovědný za konečné znění závěrečného dokumentu Světové zdravotnické organizace. Vědci se zatím shodli na tom, že je třeba ve všech potravinách snížit příjem soli, jež neblaze ovlivňuje zvyšování krevního tlaku, i výskyt cholesterolu. A znovu se snaží lidstvu vtlouci do hlavy staré známé zásady - nebýt líný, sportovat a hlavně nekouřit!

zdroj: Korzo

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…