Bublinky pro zdraví. Proč je dobré v pitném režimu nevynechat minerální vody?

Bublinky pro zdraví. Proč je dobré v pitném režimu nevynechat minerální vody?

Minerální vody jsou ideálním přírodním zdrojem minerálů a stopových prvků, které naše tělo potřebuje. Je však vhodné je pít denně a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

V obchodech je dnes k dispozici široká nabídka balených vod nejrůznějších druhů. Vybrat si můžeme vody pramenité (dříve stolní), minerální, kojenecké a dokonce i tzv. pitné, což jsou většinou vodovodní vody pouze stočené do PET láhví.

Kategorie se liší především svým původem a obsahem minerálních látek. Minerální vody (zkráceně minerálky) obsahují významné množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit. O přírodních minerálních vodách mluvíme ve chvíli, kdy pijeme vodu neměnného složení z hlubinného zdroje a s obsahem fyziologicky prospěšných prvků. I voda s velmi malým obsahem minerálů proto může být minerálkou. Otázkou zůstává, zda je vhodná pro každodenní pití.

I tady totiž platí pravidlo, že vše má svou míru, ačkoli se těmto tekutinám odedávna připisují léčivé účinky.

RŮZNÉ STUPNĚ MINERALIZACE

Podle celkové mineralizace se minerální vody dělí do pěti skupin na velmi slabě mineralizované (do 50 mg/l), slabě mineralizované (50–500 mg/l), středně mineralizované (500–1500 mg/l), silně mineralizované (1500–5000 mg/l) a velmi silně mineralizované (nad 5000 mg/l). Při jejich nákupu je také třeba si prohlédnout složení a obsah anorganických látek. Voda se zvýšeným obsahem fluoru (nad 1,5 mg/l) není vhodná pro děti. Optimální poměr vápníku a hořčíku ve vodě by měl být 2 : 1, což je důležité pro správné vstřebávání hořčíku.

ZÁLUDNÝ SODÍK

Minerálky kromě jiného obsahují i sodík – základní složku soli, ten pomáhá udržovat vnitřní vodní rovnováhu organismu. Doporučení pro příjem sodíku činí 2 g na osobu a den, tj. 5 g soli, což odpovídá asi jedné čajové lžičce. Pro minerální vody nejsou mezní hodnoty sodíku stanoveny. Většina z nich obsahuje do 200 mg/l. Některé minerální vody však obsahují i 500 mg/l.

Navíc jistě víte, že sůl nenajdete jen v minerálkách, ale i v potravinách, a to často ve skryté podobě. Nadměrné množství soli může vést ke zdravotním problémům. Obsah sodíku je proto dalším z prvků, které byste při nákupu minerálek měli sledovat. Je také vhodné střídat různé druhy těchto nápojů a pamatovat zároveň na to, že minerální vody nemají tvořit základ pitného režimu, spíše ho doplňovat.

NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ PRAMENY

Česká krajina je výjimečná neobyčejným množstvím léčivých pramenů. Pro posílení zdraví tak můžete vyrazit přímo ke zdroji:

Ferdinandův pramen (Mariánské Lázně) – nejstarší minerální pramen této oblasti. Vhodný je zejména pro léčbu nemocí zažívacího ústrojí a metabolismu. Díky jeho typické chuti, která je způsobena Glauberovou solí, se mu kdysi říkalo „Slaný“.

Rudolfův pramen (Mariánské Lázně) – má diuretické, protizánětlivé účinky a vysoký obsah vápníku, a proto je jeho konzumace vhodná především jakožto doplňková léčba osteoporózy. Využívá se i u nemocí ledvin a močových cest.

Vincentka (Luhačovice) – v lázeňství se používá k inhalačním a pitným kúrám při nemocech dýchacích cest, hlasivek, žaludečních vředech, diabetu a dalších. Neutralizuje překyselení žaludku (např. po konzumaci kávy nebo alkoholu). Doporučuje se také ke kloktání a výplachům nosních dutin a nosohltanu. *

Minerálka – český poklad

Česká republika má mnoho pokladů a krás, na které se jezdí dívat turisté z celého světa. Ovšem jeden z těch největších je často opomíjen, a tím je minerální voda. Přírodní zázrak z panenské přírody, který má blahodárné účinky jak na tělo, tak na duši.

Minerální voda vzniká ve velké hloubce pod zemí, kde se dlouhá léta filtruje přes horniny a tím se obohacuje právě o blahodárné minerály. Vzniká tak křišťálově čistá přírodní voda bohatá na minerály a se stálou chutí. V dnešní době jsou prameny těchto vod dlouhodobě sledovány a kontrolovány Ministerstvem zdravotnictví a na jejich zpracování jsou kladeny ty nejpřísnější nároky.

KTEROU SI VYBRAT?

Nebojte se minerální vody zařadit do pitného režimu. Jejich pravidelným pitím si zajistíte nejen hydrataci, ale také dostatek důležitých minerálů, jako je například hořčík nebo vápník.

  • Středně a slabě mineralizované vody rozhodně nemusíte chodit stáčet přímo k prameni. Seženete je v plastové láhvi v každém obchodě. Pro správný výběr zbývá jen vybrat si tu, která vám bude nejvíc vyhovovat. Díky přísné kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce se minerální vody dostanou v té nejvyšší kvalitě až na náš stůl.
  • Silně mineralizované vody se dají koupit většinou v lékárnách. Jejich užívání se doporučuje při mnohých zdravotních problémech. Dlouhodobé užívání silně mineralizovaných vod však není vhodné. Obecně pro výběr vhodné minerální vody platí, že bychom měli pít především vody s vyváženým obsahem minerálů, nízkým obsahem sodíku a případně vyšším obsahem magnezia.

BENEFITY MINERÁLEK

Minerály jsou v našem těle nepostradatelné hlavně proto, že udržují stálé prostředí v našem organismu, jsou stavebními látkami, transportují látky a vzruchy po celém těle. Jsou také součástí různých enzymů, podporují imunitní systém a zároveň zajišťují správnou funkci svalů. Ve spojení s vodou jsou pak doslova životodárným koktejlem. Minerálky nám proto mohou pomoci například při svalových křečích, nespavosti, stresu, ale také různých onemocněních, jako je například cukrovka, obezita nebo srdeční choroby.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud