Budou obezní platit vyšší zdravotní pojištění?

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

HELSINKI - Obezita se mění v celosvětovou epidemii postihující čtvrt miliardy lidí. Odborníci na zdravou výživu se však obávají, že to nejhorší má teprve přijít.

Blížící se pohromu ještě zhorší obtloustlé děti, neboť z nich rostou obézní dospělí, a to tento globální zdravotní problém dále vyhrotí.

"Generace které přicházejí po nás, jsou ještě tlustší než my, takže budoucnost nevypadá slibně," prohlásil celosvětově uznávaný finský odborník dr. Mikael Fogelholm.

Problém je v tom, že dnešní dospělí tlouštíci byli v dětství štíhlí a nadbytečná kila nabrali až později. Dnes však vyrůstá generace, která je obézní už v dětství. Může za to mimo jiné vysokotučná strava a hodiny prosezené u počítačových her a televize.

Změnit tento trend nebude podle Fogelholma jednoduché. Bude nutné udělat víc než jen přesvědčit mladé lidi, aby se nepřejídali a víc sportovali. Aby ukázal, jak o jak komplexní problém jde, Fogelholm tvrdí, že zodpovědní jsou například i architekti tím, jak plánují centra měst. Podle něj by bylo rovněž správné, aby obézní člověk platil vyšší zdravotní pojištění například jako kuřák či kaskadér. Zdůvodnění je prosté: nadváha zvyšuje riziko mnoha nemocí od cukrovky přes infarkty a mrtvice až po některé druhy rakoviny. A to stojí hodně.

V USA, kde je polovina dospělé populace obézní nebo má nadváhu, to způsobuje v lékařské péči výdaje ve výši skoro sto miliard dolarů ročně. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…