Bulimie, jak s ní bojovat?

Bulimie, jak s ní bojovat?

Záchvaty nekontrolovaného přejídání následované zvracením a užíváním projímadel, aby se tělo zbavilo přemíry přijatých kalorií: tak vypadá bulimie. Onemocnění se nejčastěji vyskytuje u žen trápených pocity úzkosti nebo méněcennosti a u žen, které na sebe kladou velmi vysoké nároky. Jak se bránit bulimii

www.ulekare.cz

Bulimie je stejně jako anorexie vážné onemocnění, které je třeba řešit ve spolupráci se zkušeným lékařem. Avšak více než u jiných onemocnění zde platí, že největší práci zde musí odvést samotný pacient – pokud se sám nepustí do boje se svým strachem a psychickými stereotypy, žádný odborník mu pravděpodobně nepomůže. Co tedy můžete udělat sami, máte-li sklony k záchvatům přejídání, kterých později trpce litujete?

Vyhýbejte se cukrům – sladkosti, ale i bílé pečivo rozkolísají hladinu krevního cukru, takže po nich pociťujeme větší hlad.

Nikdy nevynechejte snídani – pokud ošidíte ranní jídlo, bude vás touha po jídle pronásledovat celý den a večer, vystresovaní a vyčerpaní vypleníte ledničku.

Mějte vždy po ruce zdravou svačinku pro případ hladu – pocit hladu nepodceňujte a včas zasáhněte něčím malým a zdravým: vhodné je sušené ovoce, kousky zeleniny, jogurt nebo třeba dýňová semínka.

Když přijde touha pořádně se přecpat, zkuste se něčím zabavit – běžte se na chvíli projít, zavolejte kamarádce nebo chvíli uklízejte. Mezitím se pokuste ovládnout a v klidu si promyslete, co všechno je rozumné najednou sníst.

Nesrovnávejte se s celebritami – zapomeňte na nerealistické obrázky v časopisech a hvězdy v televizi. Snažte se udržet si zdravé tělo a zdravý rozum bez šílených výkyvů. Buďte realističtí.

Naučte se zvládat stres – každý den si vyhraďte chvilku pro sebe. Klidně se vyhněte lidem, kteří vás stresují, pokud je to jen trochu možné.

Každému dennímu jídlu věnujte náležitou péči – pokud budete přípravě jídla věnovat více času, budete se cítit částečně sytí už ve chvíli, kdy sedáte ke stolu. Snažte se nejíst nikdy sami, ale ve společnosti rodiny nebo přátel.

Pravidelně cvičte, ale jen s mírou – vyhýbejte se extrémním výkonům. Místo toho se zaměřte na to, aby vám cvičení přinášelo co největší radost a pocit uvolnění.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Pět stravovacích neřestí


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud