Buráky pro alergiky nebudou buráky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Spousta lidí trpí nebezpečnou alergií, která jim brání pojídat buráky a zpestřovat si tak večer před televizní obrazovkou.

Pro ně teď mají vědci dvě zprávy. Ta dobrá říká, že přišli na to, jak by buráky mohli jíst i alergici, a ta špatná, že nebudou chutnat jako buráky.

Alergické reakce vyvolávají mnohé z bílkovin a cukrů, jež dodávají praženým burákům jejich neodolatelnou chuť, a tak kohosi napadlo obětovat chuť za bezpečnost.

"Je to vlastně něco za něco," uvedl americký časopis New Scientist, který o celé záležitosti referoval ve svém posledním čísle.

Burské oříšky se stávají nebezpečnými při pražení, kdy se vytvářejí látky, jež mohou být alergikům nebezpečné. Vědci proto chtějí ovlivnit pražení tak, aby se tyto látky nevyvinuly a aby při tom byla typická chuť buráků ovlivněna co nejméně.
Anafylaktický šok, který buráky u některých alergiků vyvolávají, zabije ročně deset lidí v Británii a sto v USA. Alergie na buráky se objevuje v raném věku a většinou provází člověka po celý život. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 2
pica vv 18. 11. 2006 | 11:38
Zdar (-:-) 12. 8. 2003 | 13:06

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Včera | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 10 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…