Buráky pro alergiky nebudou buráky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Spousta lidí trpí nebezpečnou alergií, která jim brání pojídat buráky a zpestřovat si tak večer před televizní obrazovkou.

Pro ně teď mají vědci dvě zprávy. Ta dobrá říká, že přišli na to, jak by buráky mohli jíst i alergici, a ta špatná, že nebudou chutnat jako buráky.

Alergické reakce vyvolávají mnohé z bílkovin a cukrů, jež dodávají praženým burákům jejich neodolatelnou chuť, a tak kohosi napadlo obětovat chuť za bezpečnost.

"Je to vlastně něco za něco," uvedl americký časopis New Scientist, který o celé záležitosti referoval ve svém posledním čísle.

Burské oříšky se stávají nebezpečnými při pražení, kdy se vytvářejí látky, jež mohou být alergikům nebezpečné. Vědci proto chtějí ovlivnit pražení tak, aby se tyto látky nevyvinuly a aby při tom byla typická chuť buráků ovlivněna co nejméně.
Anafylaktický šok, který buráky u některých alergiků vyvolávají, zabije ročně deset lidí v Británii a sto v USA. Alergie na buráky se objevuje v raném věku a většinou provází člověka po celý život. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 2
pica vv 18. 11. 2006 | 11:38
Zdar (-:-) 12. 8. 2003 | 13:06

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…