Bylinné přípravky nejsou bez vedlejších účinků

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Bylinné preparáty a léčiva si získávají stále větší oblibu. Lidé se domnívají, že medikamenty vyrobené z rostlin jsou bezpečnější než chemické preparáty. Ve Spojených státech věří rostlinným výživovým doplňkům a lékům více než polovina obyvatel. Odborníci z USA se však domnívají, že málokdo z nich si je vědom nepříznivých vedlejších účinků. Oregonští vědci varují, že bylinné přípravky mohou poškozovat zrak.

Doktor Frederick W. Fraunfelder z Oregonské univerzity v Americkém oftalmologickém žurnálu prohlásil, že mnozí pacienti vůbec nevědí o nebezpečí, které mohou jejich očím při používání bylinných preparátů hrozit. Podle něj se přitom pacienti setkávají s celou řadou vedlejších účinků počínaje suchýma očima, krvácením do sítnice a přechodnou ztrátou vidění.

Vedlejší účinky v podobě krvácení do zadní oční komory a také krvácení do sítnice zpozoroval doktor Fraunfelder u svých pacientů při užívání nejprodávanějšího preparátu, jímž je v poslední době výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba), který se používá k léčbě šelestu v uších, zánětu mandlí a astmatu. Niacin obsažený v preparátu může snižovat vidění, způsobovat cystoidní otoky žluté skvrny, suché oči, vyblednutí očních víček, otoky víček a ztrátu řas a obočí.

Většina problémů se dostavuje tehdy, když je léčivo užíváno v nadměrných dávkách a při lokálním používání. Přestože nebylo zatím pozorováno žádné dlouhodobé poškození zdraví, mnohé výrobky přesto mohou být nebezpečné, pokud pacient nepřestane včas medikament používat. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…