Bylinné přípravky nejsou bez vedlejších účinků

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Bylinné preparáty a léčiva si získávají stále větší oblibu. Lidé se domnívají, že medikamenty vyrobené z rostlin jsou bezpečnější než chemické preparáty. Ve Spojených státech věří rostlinným výživovým doplňkům a lékům více než polovina obyvatel. Odborníci z USA se však domnívají, že málokdo z nich si je vědom nepříznivých vedlejších účinků. Oregonští vědci varují, že bylinné přípravky mohou poškozovat zrak.

Doktor Frederick W. Fraunfelder z Oregonské univerzity v Americkém oftalmologickém žurnálu prohlásil, že mnozí pacienti vůbec nevědí o nebezpečí, které mohou jejich očím při používání bylinných preparátů hrozit. Podle něj se přitom pacienti setkávají s celou řadou vedlejších účinků počínaje suchýma očima, krvácením do sítnice a přechodnou ztrátou vidění.

Vedlejší účinky v podobě krvácení do zadní oční komory a také krvácení do sítnice zpozoroval doktor Fraunfelder u svých pacientů při užívání nejprodávanějšího preparátu, jímž je v poslední době výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba), který se používá k léčbě šelestu v uších, zánětu mandlí a astmatu. Niacin obsažený v preparátu může snižovat vidění, způsobovat cystoidní otoky žluté skvrny, suché oči, vyblednutí očních víček, otoky víček a ztrátu řas a obočí.

Většina problémů se dostavuje tehdy, když je léčivo užíváno v nadměrných dávkách a při lokálním používání. Přestože nebylo zatím pozorováno žádné dlouhodobé poškození zdraví, mnohé výrobky přesto mohou být nebezpečné, pokud pacient nepřestane včas medikament používat. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…