Být, či nebýt vegetariánem

Být, či nebýt vegetariánem

To je, oč tu běží, dalo by se říci. Co nám vegetariánská strava nabízí a proč vlastně nejíst maso, přestože je valná většina z nás takto naučená odmalička? Důvodů PRO opuštění klasické stezky „masojeda“ je hned několik, na cestě však číhá i nejedno úskalí…

Okamžik rozhodnutí

Možná ve vašem životě nastane den, kdy se něco zásadního stane a vy se rozhodnete (nebo jste okolnostmi přinuceni) žít jinak než předtím. Autonehoda, vážné onemocnění nebo jen moment, kdy vidíte zblízka zabíjet zvíře, které má zdobit váš talíř k večeři. A pak nejste schopni jej pozřít… Najednou si řeknete DOST. Začnete pátrat po možnostech jak žít a přežít bez konzumace masa, být zdravější pro sebe i své děti, pro spoustu věcí, které ještě na tomto světě chcete udělat. „Vegetariáni vylučují maso z výživy dospělých i dětí především z etických, filozofických, ekologických či jiných důvodů.

Stravují se tak, aby nemuseli být týráni a zabíjeni živí tvorové, aby svým způsobem stravování co nejméně zatěžovali a hlavně nepoškozovali životní prostředí,“ říká lektor České společnosti pro výživu a vegetariánství (ČSVV) Jaroslav Škvařil, který zároveň se svou ženou Eliškou vede kurzy výživy podporující zdraví. Je třeba dodat, že důvodem k vegetariánství bývají mnohdy skutečně poněkud „nižší“ pohnutky, kdy člověk zkroušený nemocí zkusí dle rad lékařů či moudrých lidí ze svého okolí přesedlat na jiný styl života a s tím je spojený „odlehčený“ jídelníček bez masa, který v mnoha případech pomůže vyjít z „boje“ s onemocněním vítězně. Touží se prostě „zachránit“.

Poloviční vegetarián neexistuje

Říkáte si s úsměvem, že jste také tak napůl vegetarián? Přece jíte „pouze“ ryby a jednou za čas nějaké to kuře… K tomuto problematickému náhledu na vegetariánství Jaroslav Škvařil podotýká: „Tak jako žena nemůže být v jiném stavu jen napůl, stejně nelze být napůl přesvědčený o etických příčinách odmítání zabíjení a dopadech tohoto jednání na zdraví i životní prostředí. Napůl lze být pouze masojedem, nikoli vegetariánem.“

Zdravě žít…

Ptáte-li se, jaký je vliv vegetariánské stravy na zdraví, je třeba si položit otázku, jakým způsobem se správně stravovat, aby se blahodárný účinek bezmasé stravy mohl projevit v celé své kráse na našem zdraví i životě. Dnes již pro mnohé není takový problém zajít do obchodu se zdravou výživou a poohlédnout se po rozmanitém sortimentu. Čím vlastně lze kvalitně (a nejlépe) maso nahradit z hlediska výživy? Jaká základní pravidla pro sestavování jídelníčku je třeba dodržovat? „Faktem je, že pro nahrazování masa neexistuje žádný důvod nutriční, pouze psychologický. Všechny živiny (především plnohodnotné bílkoviny) jsou v dostatečné míře zastoupeny v rostlinné stravě – v jídelníčku vegetariánů jsou důležité zejména obiloviny se všemi součástmi zrna, luštěniny, olejnatá semena, zelenina a ovoce, které byly vypěstovány na půdě s dostatkem živin a nebyly znehodnoceny či kontaminovány při výrobě,“ říká Jaroslav Škvařil.

Co jíst? Bílkovinné koncentráty rostlinného původu (tofu, tempeh, Klaso Ceria, Robi apod.), obiloviny, luštěniny, mořské řasy, olejnatá semena, zeleninu a ovoce.

Tip: Výborné a výživné je tzv. miso (fermentovaná pasta ze sojových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky) s kousky tofu a zeleninou.

Přece jen některým z nás pravděpodobně vrtá hlavou, zda tělu nebude cosi bez masa chybět. Mnozí maso pojídající jsou dokonce skálopevně přesvědčení, že vegetariánství škodí zdraví. Ano, tak to také může být, pokud nedodržíme určité zásady… Úskalím totiž bývá nakombinovat jídelníček správným způsobem, tak aby náš organismus nestrádal (ale to platí pro jedlíky masa i vegetariány). Pokud tedy někdo přesedlá ze šťavnatých pečínek na hromady bílého pečiva, sladkosti a tučné sýry, není v tom pražádná výhra. Spíše se stane kuličkou, která začne zdravotně chátrat, než by svému zdraví i ostatním skutečně pomohl. Vegetariánství by tedy nemělo být „pouze“ o odmítání masa, ale především cestou ke zdravému způsobu života…

Máte vše, co potřebujete?

Existuje tolik doporučení, jaké přijímat vitaminy, minerály, kolik bílkovin…, až z toho člověku občas jde hlava kolem. Lze říci jednoduše, na co by si měli dávat vegetariáni pozor, respektive které vitaminy či minerály jim mohou chybět, pokud svůj jídelníček budou zaměřovat příliš jednostranně? „Předně je asi třeba říct, že dle největší vědecké práce o vegetariánství na světě (stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů k vegetariánství) je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění.

V některých případech samozřejmě mohou k zajištění denních doporučených dávek pro jednotlivé živiny pomoci i fortifikované (obohacené) potraviny či potravinové doplňky. Nicméně vegetariánská i veganská strava samotná je schopná splnit současná doporučení pro příjem všech potřebných živin,“ uvádí Jaroslav Škvařil.

„Dosud není zcela vyjasněná problematika vitaminu B12 u veganů nebo pokud vegetariáni či vegani nemají k dispozici pekařské výrobky s kváskem nebo nemohou obiloviny a luštěniny namáčet před vařením a podobně. Proto jsou jim doporučovány fortifikované potraviny či výživové doplňky, které jim dodají minerální látky a vitaminy (kromě B12 jde nejčastěji o zinek, hořčík, vápník, železo či jód), jež pro nevhodnou přípravu potravin nemohli vstřebat.“ Nutno však velmi zdůraznit, že toto úskalí nedostatečné výživy se všemi potřebnými látkami platí stejně i pro nevegetariány, takže s vlastní podstatou vegetariánství nesouvisí.

„Zásady pro vegetariánství a zdravou výživu jsou více méně totožné. Pokud vás naplňuje prožívání harmonie, sebevědomí a svobody, pak hledejte i způsob stravování, který vám k tomu napomůže. Sám jsem takto k vegetariánství dospěl,“ podotýká lektor. Každý svého štěstí strůjcem, říká se… Je třeba nalézt takový jídelníček i způsob života, který vám bude vyhovovat a tělo jej uvítá s nadšením. Kdo hledá, najde…

Tip: Pokud chcete mít jistotu správné volby potravin, navštivte cílené kurzy či přednášky o vegetariánství, které vedou zkušení a zdravotně prosperující vegetariáni. Není to věda, chce to jen vědět jak na to. Tipy najdete např. na: www.csvv.cz

Správně vyvážený vegetariánský jídelníček příznivě ovlivňuje vysoký krevní tlak, snižuje riziko cévní mozkové příhody, infarktů, nádorových onemocnění (zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku), řeší nadýmání, zácpu, migrény, bolesti kloubů a spoustu dalších civilizačních neduhů.

ČTĚTE TAKÉ:
Manžel mě nutí do sexu skoro denně. Ale mně by stačilo jednou za měsíc

ČTĚTE TAKÉ:
Manžel je skrblík. Jeho chováním trpí celá rodina

Doporučujeme

Články odjinud