Čaj pomáhá paměti a funkci mozku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Nejen křížovky a cizojazyčné zdokonalování, ale také čaj dokáže bystřit paměť a pomáhá tak předcházet různým onemocněním. Ke zdokonalení paměti a ochraně proti Alzheimerově chorobě postačí šálek čaje denně. Podle výzkumníků z Newcastle University černý a zelený čaj pomáhá v boji proti enzymům, které v mozku ničí chemické přenašeče.

"Zelený čaj je přínosem v boji proti blokátorům, které jsou zodpovědné za pozdější nemoci mozku. Pro správnou funkci mozku jsou totiž nutné fungující chemické přenašeče," uvádějí autoři nové studie, kteří přínos čaje k bystřejší paměti odhalili. Dodávají přitom, že daleko účinnější je v tomto případě čaj zelený. Jeho účinky totiž jsou v lidském těle znatelné ještě týden po požití. Černý čaj působí pouze jeden den.

Vědecký tým z Newcastle University věří, že se mu podaří již brzy vyvinout speciální léčivý čaj, který by se prodával jako lék na určitou chorobu, informoval britský list The Sun.

"Na čaji je úžasné to, že je tolik populární a nepříliš drahý, zatímco nemá prakticky žádné vedlejší efekty. Je dokonalým léčivem," tvrdí odborníci.
Již dříve se zjistilo, že zelený čaj například dokáže prodloužit život tím, že v těle ničí rakovinotvorné buňky, zbavuje tělo jedů a zvyšuje odolnost srdce. Zelený čaj dokáže potlačovat a zmírňovat leukémii, působí proti rakovině prostaty, chrání trávící trakt před nádory, snižuje krevní tlak a výtažek z něj údajně může také potlačovat virus HIV. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…