Čajem a kávou proti vysokému tlaku

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Káva a čaj vedou celosvětové žebříčky oblíbenosti teplých nápojů. Ze statistik vyplývá, že jen v České republice připadají na každého obyvatele ročně 2–3 kilogramy zrnkové kávy a 0,2–0,5 kilogramu čaje. Představuje to zhruba 400 šálků nápoje ze zrnkové kávy a 260 šálků čaje na osobu. K pití kávy se hlásí více než 75 procent populace, čaj konzumuje téměř 90 procent obyvatel naší republiky.

Čajem a kávou proti vysokému tlaku

Boření mýtů

K rozšířeným mýtům patří tvrzení, že pití kávy je rizikovým faktorem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Její nejznámější složka, kofein, skutečně stimuluje oběhový systém, zrychluje činnost srdce a může krátkodobě zvýšit krevní tlak. Vědecké studie posledních let však jednoznačně prokázaly, že běžná „společenská“ konzumace kávy a čaje však srdci neškodí, a nemusí si ji proto odpírat ani pacienti s vysokým tlakem nebo srdečním onemocněním.

Prospěšné nápoje

Na posledním setkání Evropské společnosti pro hypertenzi (ESH) byly prezentovány výsledky francouzské studie, která přinesla milovníkům horkých pochutin další dobrou zprávu: pití kávy a čaje je spojeno s malým, ale statisticky významným poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence.

Vědci zpětně zkoumali údaje více než 176 tisíc pacientů ve věku od 16 do 95 let. Podle odpovědí v dotazníku byl tento soubor rozdělen do tří skupin – zapřisáhlí nepijáci kávy a čaje, pijáci do 4 šálků denně a konzumenti více než 4 šálků kávy nebo čaje denně.

Mezi účastníky studie bylo samozřejmě možné najít výrazné rozdíly. Pijáci kávy byli častěji muži, ženy si naopak více oblíbily čaj. Konzumace kávy byla také častěji spojena se spotřebou tabáku a vyššími hladinami cholesterolu. Konzumenti čaje vykazovali naopak nižší hladinu krevních tuků. I po zohlednění těchto rozdílů a dalších faktorů se však ukázalo, že konzumace kávy a čaje ovlivňuje krevní tlak a srdeční frekvenci příznivě.

Nejen kofein

Káva a čaj obsahují celou řadu přírodních látek. Francouzští lékaři se domnívají, že za příznivé působení těchto nápojů na krevní tlak a srdeční frekvenci odpovídají flavonoidy. Tyto látky, kromě dalších svých předností, působí jako tzv. vazorelaxancia, udržující pružnost tepen a usnadňující jejich rozšíření.

Problematika působení kávy a čaje, resp. kofeinových nápojů, na srdce a oběhový systém je však mnohem složitější. Poslední výzkumy ukazují, že významnou úlohu hraje i genetická výbava konkrétního jedince a v ní naprogramovaná schopnost metabolizovat kofein. Na úplné rozkrytí si budeme muset ještě počkat. Stejně jako v jiných situacích, i tady platí známé doporučení: všeho s mírou. Dobrou chuť a vychutnejte si svoji ranní kávu nebo čaj.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…