Čajem proti rakovině kůže

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nová americká studie se zaměřila na prospěšné účinky čaje. A přinesla pozitivní zprávu: už i dva šálky čaje denně pomáhají předcházet rakovině kůže.

Američtí vědci porovnávali konzumaci čaje u 1 400 lidí s rakovinou kůže a 700 lidí, kteří tuto nemoc neměli. Jejich studie ukázala, že jisté chemické sloučeniny v čaji mohou mít preventivní účinky. Vědci však také upozorňují, že čaj nemůže nahradit nutnou každodenní prevenci, jakou jsou krémy s UV filtrem a vhodný oděv.

Výzkum prováděl tým z Darrmouth Medical School v New Hampshire. Vědci zpovídali nemocné i zdravé dobrovolníky ve věku od 25-ti do 74 let a detailně zjišťovali jejich stravovací návyky, životní styl a frekvenci pití jak zeleného, tak černého čaje. Oba druhy totiž obsahují antioxidanty, které podle předchozích pokusů na zvířatech brzdí vývoj rakovinných buněk.

Ukázalo se, že u lidí, kteří pravidelně pili čaj, bylo snížené riziko rakoviny kůže. U těch, kteří pili dva a více šálků čaje denně, se dokonce výskyt určitého druhu karcinomu snížil o 65 procent. Zdá se také, že účinky čaje zesiluje přidání citrónové kůry, což je v Americe běžný zvyk.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…