Časopisy o dietách zvyšují riziko poruch ve stravování

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Především mladé dívky chtějí být krásné a hlavně štíhlé. Podobat se modelkám, jež na ně hledí z obálek nejrůznějších magazínů. Aby dosáhly vytoužené mety, jsou ochotny vyzkoušet cokoli. Třeba i metody, jež jim houfně předkládají četné časopisy specializované na zaručené diety.

A právě těm, které procházejí obtížným teenagerovským věkem a bezmyšlenkovitě hltají rozmanité rady a doporučení, jimiž se navíc i řídí, hrozí podle nejnovější studie vědců z univerzity v Minnesotě vážné riziko, že si přivodí nebezpečné poruchy v přijímání potravy.

V práci, již zveřejnili v odborném časopise Pediatrics, mimo jiné upozorňují na to, že věrné čtenářky těchto periodik se během pěti let, v nichž probíhal výzkum, dvakrát častěji než jejich vrstevnice pokoušeli regulovat váhu přijímáním projímadel a přípravků vyvolávajících zvracení.

Z údajů získaných od zhruba 2500 školaček a školáků navíc vyplynulo, že mnozí z nich si pečlivě kontrolují hmotnost podle publikovaných tabulek a vzorců a za každou cenu se do nich snaží vměstnat. Spoluautorka vědecké práce Patricia van den Bergová připouští, že se v ní sice mohou vyskytovat nějaké nepřesnosti, jež vznikly subjektivními výpověďmi respondentů a striktním zaměřením pouze na vliv časopisů o dietách, nicméně nepochybuje o tom, že základní teze platí.

Plných 44 procent dívek totiž připustilo, že pravidelně čtou tyto specializované magazíny, mezi chlapci to bylo pouhých 14 procent. Proto se u nich nepodařilo vysledovat vzájemnou souvislost mezi poruchami v příjmu potravy a četbou.

Badatelka proto apeluje zejména na rodiče dospívajících dívek, aby pečlivě sledovali, jaké časopisy si vybírají a kolik jim věnují pozornosti. Zejména by je, pokud si je sami kupují, neměli nechávat volně povalovat, aby k nim měly dcery přístup.A pokud možno jim vysvětlovat, co stojí v pozadí za jejich vydáváním. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…