Centrum emocí odpovídá za závislost na nikotinu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Přestože se anatomům podařilo detailně popsat jednotlivé součásti mozku, jeho četné funkce však zůstávají záhadou, jež stále čeká na objasnění. Vědci sice již dlouho věděli, že tzv. insula, která se ukrývá v šedé kůře mozkové, odpovídá za lidské pocity a emoce. Netušili však, že má co do činění i se závislostí na nikotinu.

Přišli na to víceméně náhodou. Pacienti s mozkovou příhodou, jež lékaři ošetřovali v nemocnici, totiž doslova přes noc ztratili jakoukoli chuť na cigaretu. A nijak tím netrpěli. Proto se tým vědců z univerzity v Iowě vedený Nasirem Naqvim rozhodl věnovat tomuto jevu větší pozornost.

Pečlivě probádal skupinu 67 kuřáků, kteří utrpěli poranění mozku nebo je sklátila mrtvice. U 19 z nich došlo právě k poškození insuly. Podle studie, již otiskl odborný časopis Science, plný tucet z nich zanevřel na tabák a vzdal se jeho konzumu bez jakýchkoli nepříznivých vedlejších účinků.

Nasir Nagvi a jeho kolegové se domnívají, že se tak otvírá cesta, jak zbavit milovníky modravého dýmu jejich zničující slabosti. Stává se výzvou pro farmaceutický výzkum, aby se pokusil najít účinnou látku, jež by zapůsobila právě na insulu a bezbolestně pomohla lidem, kteří se rozhodli pro odvykací kúru. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…