Čepice a kofein - skvělá zimní kombinace

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Čím víc se lyžaři a snowboarďáci těší na zimu, že si pořádně užijí, tím víc se jejich vlasy mohou ježit hrůzou. Neexistuje pro ně náročnější období než zima.

Teplotní rozdíly větší než dvacet pět stupňů, silné mrazy, plískanice, sníh plný prachu a špíny, vysušující ústřední topení, silné horské slunce… to je jen několik faktorů, které negativně působí na celý náš organismus, zvláště pak na naše vlasy. Chceme-li je účinně chránit, nezbývá nám, než nosit čepice, čelenky nebo helmy.

Vlasy se pod nimi sice zapaří a mnohem rychleji se mastí, toto zlo je ale mnohem menší než nežádoucí působení klimatických podmínek.. Mýtus, že vlasy pod čepicemi vypadávají více, je neplatný. V čepici jich jen po prolyžovaném dni vidíme mnohem více najednou.

Umělé pokrývky hlavy na naše vlasy ale přece jen mohou negativně působit, přidají-li se k dědičným faktorům, způsobujícím androgenní alopecii. Androgenní alopecie je dědičně dané vypadávání vlasů, které zasahuje velké množství mužů.
Protože nelze změnit lidské genetické předpoklady, je nutné jejich důsledky nějakým způsobem potlačovat.

Díky výzkumu bylo zjištěno, že důležitým faktorem ovlivňujícím dědičné vypadávání vlasů je hormon testosteron. Pod jeho vlivem rostou vlasy mnohem méně. Negativně testosteron působí také na vlasový kořínek, neboť tlumí jeho funkci. Další studie pak prokázaly, že tyto nežádoucí účinky testosteronu dokáže tlumit kofein. Průnik kofeinu z šamponu nebo vlasové vody byl rovněž prokázán, stejně jako jeho pozitivní působení na pokožku hlavy i vlasový kořínek.

Zima je pro vlasy metlou a dokáže s nimi nepěkně zamávat. Je tedy nezbytná zvýšená péče o naše kadeře a není na místě strach z čepic a helem. Pošramotí sice náš účes, ochrání ale naše vlasy.

Hrozí vám pleš? Ověřte na www.vlasometr.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…